Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În izolator sau la libertate? Ce au decis magistrații Curții de Apel în dosarul Stoianoglo

© Sputnik / Mihai CarausАлександр Стояногло
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2021
Abonare
Procurorul general suspendat rămâne în arest la domiciliu. Recursul avocaților lui Stoianoglo, dar și recursul procurorului pe caz au fost respinse de către magistrații Curții de Apel.
CHIȘINĂU, 15 oct - Sputnik. Acum câteva clipe, magistrații Curții de Apel au luat decizia de a respinge recursul procurorului pe caz prin care a fost solicitat arestul lui Stoianoglo în penitenciar, dar și recursul avocaților acestuia prin care s-a solicitat cercetarea lui în libertate. Astfel, Stoianoglo rămâne în arest la domiciliu.
„Recursurile au fost respinse atât al apărării, cât și al procurorului pe caz. Respectiv, rămâne în vigoare decizia primei instanțe”, a precizat procurorul pe caz Victor Furtună.
Procurorul general suspendat a declarat după ședința la Curtea de Apel că este nevinovat și că dosarele i-au fost fabricate.
„Toate dosare au fost inventate în privința mea. A fost făcută o crimă în privința mea”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
Amintim că astăzi, la ora 13:00, la Curtea de Apel Chișinău a început examinarea atât a recursului depus de avocații lui Alexandr Stoianoglo, cât și a celui depus de procurorul de caz Victor Furtună.
Avocații au solicitat magistraților eliberarea lui Stoianoglo din arest la domiciliu și cercetarea acestuia în stare de libertate. Procurorul de caz a cerut însă plasarea procurorului general suspendat în arest în penitenciar.
În fața Curții de Apel a fost organizat un protest  - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2021
Politică
„Libertate lui Stoianoglo!”: În fața Curții de Apel a fost organizat un protest
Precizăm că în data de 8 octombrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului de caz Victor Furtună, iar procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Stoianoglo a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefing-ul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
Cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari. I se încriminează că, în perioada când a fost președinte al comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. De fapt, amendamentul a venit de la Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei.
Procurorul general suspendat pledează nevinovat și se arată revoltat de învinuirile care i se aduc.
„În prima zi de reținere eu am prezentat documentele care arată că nu am nimic cu amendamentele care au fost introduse în lege în 2011. Inițiativa a venit de la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice, a trecut prin Guvernul Filat, a fost expediată în Parlament. (...) Eu ca președinte al Comisiei am semnat raportul. Mai mult nimic. Ce am eu cu Laundromatul? Vă imaginați că atunci, în perioada când era la putere coaliția dintre liberal-democrați și democrați, Plahotniuc și Filat, Stoianoglo putea introduce niște modificări care să schimbe situația în țară?", a declarat anterior pentru presă procurorul general suspendat.
Potrivit avocatului Vasile Gafton, Articolul 71 al Constituției spune că deputatul nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opțiunile sale: „Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului”.
Fluxul de știri
0