Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Renunțăm la schimbarea sezonieră a orei? Ce vor discuta miniștrii în ședința de mâine

© Pixabay / anncaTrecerea de la ora de iarnă, la ora de vară
Trecerea de la ora de iarnă, la ora de vară  - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
După ce mai multe state au decis să renunțe la schimbarea sezonieră a orei și în Republica Moldova ar putea să se întâmple acest lucru.
CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Republica Moldova ar putea renunța la schimbarea sezonieră a orei. Guvernul urmează să aprobe un proiect de lege în acest sens, în cadrul ședinței care ar urma să aibă loc mâine, la ora 15:00.
Acest lucru se întâmplă după ce mai multe state au decis să renunțe la această practică, motivând că schimbarea orei de două ori pe an afectează starea psiho-emoțională a oamenilor.
Astfel, în cazul în care Cabinetul de Miniștri va da aviz pozitiv proiectului, acesta va ajunge pe masa deputaților pentru a fi votat. Dacă acest proiect va intra în vigoare, atunci țara noastră nu va mai schimba ora în ultimul weekend de martie și în ultimul weekend din octombrie.
Inițiativa legislativă a fost propusă în august de către deputatul Partidului Politic „ȘOR” Denis Ulanov. În avizul pe care ar urma mâine să-l aprobe miniștrii se menționează că deși țara noastră nu este membră a Uniunii Europene, totuși Republica Moldova este conectată la unele elemente ale Pieței Unice a Uniunii Europene prin intermediul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.
„Se indică necesitatea corelării deciziilor naționale ale Republicii Moldova cu privire la schimbarea sezonieră a orei sau renunțarea la o asemenea schimbare cu deciziile aplicate în cadrul Uniunii Europene, precum și în țările vecine pentru a evita eventualele impedimente pentru serviciile de transport de persoane și mărfuri”, se menționează în avizul Guvernului.
În Moldova, ora exactă este determinată de poziționarea geografică longitudinală a Chișinăului, iar diferența față de ora de Greenwich este de plus două ore.
„Republica Moldova face parte din Europa de Est, unde fusul orar reprezintă UTC+ 2 (ora universală coordonată). Datorită fusului orar, ora exactă din Republica Moldova este identică cu ora exactă din țările vecine Romania și Ucraina, precum și Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Bulgaria, Grecia, Turcia, Cipru, Siria, Libia, Egipt”, se mai scrie în document.
Tradițional, în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021 ar urma să trecem la ora de iarnă. Acele ceasului se dau cu o oră înapoi, iar ora 04:00 va deveni ora 03:00. Astfel, ziua de 31 octombrie 2021 va fi cea mai lungă zi a anului, având teoretic 25 de ore.
Precizăm că dacă proiectul va fi susținut de majoritatea parlamentară, atunci aceasta ar putea fi ultima dată când vom schimba ora.
Ora de iarnă este considerată însă ora standard. Sistemul cu ora de vară - ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.
Adrian Lupușor - Sputnik Moldova, 1920, 25.10.2020
Republica Moldova
Trecerea la ,,ora de iarnă”: Cum ne influențează organismul
O propunere de renunțare la schimbarea orei a apărut în Uniunea Europeană în 2018 și ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele țări europene s-au opus. Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunțe la schimbarea orei de vară și de iarnă în Uniunea Europeană. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat măsura și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.
Fluxul de știri
0