Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

În afară de Gazprom, cu cine mai poartă negocieri Guvernul pentru a asigura țara cu gaze

© Sputnik / Mihai CarausNatalia Gavrilița
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În cadrul conferinței de presă susținute astăzi, prim-ministrul Republicii Moldova a vorbit despre negocierile cu Gazprom, precum și despre discuțiile cu alte state pentru a asigura țara cu gaze naturale.
CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Premierul Natalia Gavrilița a declarat în cadrul conferințe de presă că sunt anumite detalii legate de procesul de negociere cu Gazprom care nu pot fi făcute publice în aceste momente. În context, ea a menționat că Guvernul de la Chișinău ia în calcul și alte surse de aprovizionare cu gaz.
„Suntem în discuție cu alte guverne și cu companii, pentru a identifica furnizori de gaz și am avut negocieri la acest capitol cu România, Ucraina, Polonia și alte țări. Viceprim-ministrul Andrei Spînu se află astăzi în Polonia în discuții la tema crizei energetice. Anterior, viceprim-ministrul Nicu Popescu a discutat despre asta la Bruxelles și București, iar joi va pleca la Kiev. De asemenea, Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania Energocom”, a declarat Gavrilița.
Premierul a fost întrebat de jurnaliști dacă președintele Maia Sandu este dispusă să efectueze o vizită în Federația Rusă pentru a discuta la nivel înalt problema asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale.
„Noi suntem deschiși la toate nivelele să avem întrevederi cu partenerii din Federația Rusă. Avem o agendă bilaterală complexă și ne dorim să discutăm pe aceste toate subiecte. Ne bucurăm că la începutul lui noiembrie va fi o întrevedere între miniștrii de externe Nicu Popescu și Serghei Lavrov și sperăm să fie o bună pregătire pentru o întrevedere la nivel mai înalt”, a declarat prim-ministrul.
Gavrilița a declarat că autoritățile poartă discuții și cu alte Guverne pentru a identifica surse de alternative de aprovizionare cu gaze. Ea a spus că în mod cert prețul la gazele naturale pentru consumatori va crește, având în vedere tendințele la nivel mondial.
„Ne confruntăm cu o criză majoră. Moldova va avea gaz natural, întrebarea e la ce preț. Am purtat discuții dar negocierile nu sunt simple. (...) Ceea ce este clar e că va crește prețul și respectiv va crește tariful. Este inevitabil. (...) Am văzut că prețul pentru un an calendaristic varia între 600 și 650 de dolari. Noi încercăm să negociem prețuri mai bune decât cele de piață”, a spus oficialul.
Amintim că anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor. Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la summit-ul Platforma pentru Crimeea - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Editoriale
Lecția rusească sau mintea Maiei Sandu cea de pe urmă
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă. Luni, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze. Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Fluxul de știri
0