Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Controversata Convenție de la Istanbul, ratificată: Opoziția a părăsit sala de plen

© Sputnik / Mihai CarausDeputați în Parlamentul Republicii Moldova
Deputați în Parlamentul Republicii Moldova  - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deputații din majoritatea parlamentară au votat în lectură finală ratificarea controversatei Convenții de la Istanbul. Dezbaterile s-au lăsat cu replici.
CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au părăsit sala de ședințe a Parlamentului în semn de protest față de ratificarea Convenției de la Istanbul, pe care nu au susținut-o.

„Știu că majoritatea dintre voi stați cu ochii în pământ pentru că vă este rușine de votul pe care trebuie să-l dați ulterior. Dacă sunteți mândri de ceea ce faceți acum, atunci să știți că o țară întreagă o să vadă ceea ce faceți. Dacă o să stați cu inima împăcată că va apărea „Оно”, atunci o să fie conștiința dumneavoastră”, a menționat deputatul socialist Grigore Novac.

Înainte de a părăsi sala de plen, Novac a propus un amendament la acest proiect, dar el nu a fost susținut de majoritate.
„Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu dorește să participe la acest act rușinos și în semn de protest părăsim sala de ședințe”, a declarat parlamentarul.
Totuși, ratificarea Convenției de la Istanbul a fost susținută cu votul a 54 de deputați din fracțiunea PAS.
Deși oficial documentul ar lupta pentru prevenirea şi combaterea violenței împotriva femeilor, mai multe state au atras atenția că aceasta dăunează unităţii familiale, încurajează divorţul şi că referinţele sale la egalitate sunt folosite de comunitatea LGBTQ pentru a obţine o mai mare acceptare în societate.
Bulgaria, Slovacia, Cehia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Ungaria, Rusia, Ucraina, Azerbaidjan și Armenia, membre ale Consiliului Europei, au refuzat anterior să ratifice această convenție.
Мечеть Айя-София в Стамбуле - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2021
Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul: Iată de ce
Anterior, Mitropolia Moldovei a venit cu o adresare către președintele țării, Guvern și Parlament după ce s-a votat în prima lectură ratificarea Convenției de la Istanbul.
Semnatarii adresării arată că unul din cele mai controversate aspecte ale Convenției de la Istanbul este definiția conceptului de ”gen”. Potrivit art. 3, lit. c) al Convenției, “gen” va însemna rolurile, comportamentele, activitățile și atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei și bărbați.
"Așadar, pentru prima oară, un tratat internațional nu echivalează ”genul”, în mod clasic, cu ”sexul biologic”, dar îl definește drept ”construct social”. De aici și implicațiile ce se doresc a fi derivate – cu o astfel de încărcătură ideologică, norma de la art. 3 lit. c) vine să ne prezinte că, fiind un ”construct social”, omul se naște ”neutru”. În consecință, de aici ar rezulta că genul ar putea fi modificat de societate sau de persoană. Prin urmare, acest text neagă realitățile obiective de existență a bărbatului și a femeii", se arată în adresare.
"Mai mult ca atât, o astfel de abordare este în contradicție directă cu un adevăr fundamentat biblic: ”Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie” [Geneza 1:27]", amintește Mitropolia Moldovei.
Mitropolia Moldovei afirmă că la fel de problematică este norma de la art. 12, alin. (1), care statuează că: Părțile vor lua măsurile necesare pentru a promova schimbările în modelele sociale şi culturale de comportament al femeilor și bărbaților, în vederea eradicării prejudecăților, obiceiurilor, tradițiilor și a altor practici, care sunt bazate pe ideea inferiorității femeilor sau pe roluri stereotipe pentru femei şi bărbați.
"Prin Convenția de la Istanbul se dorește a ”eradica tradițiile”. Însăși ideea eradicării sau cultura anulării este una foarte periculoasă. Istoria nu poate fi aruncată la coșul de gunoi”, menționează Mitropolia
Fluxul de știri
0