Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gavrilița: Va fi modificat bugetul pentru a putea procura gaz din surse alternative

© Sputnik / Mihai CarausНаталья Гаврилица
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Abonare
Guvernul va modifica bugetul pentru a putea procura gaz din surse alternative prin intermediul Energocom. Precizările au fost făcute de premierul Natalia Gavrilița, în cadrul conferinței de presă susținute astăzi.
CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. Prim-ministrul susține că Moldova nu va rămâne fără gaz natural, dar se pune întrebarea prețului cu care va procura țara noastră aceste resurse. În cadrul conferinței de presă organizate astăzi de către premier, Gavrilița a declarat că negocierile cu Gazprom nu sunt simple, dar ele continuă.
În context, prim-ministrul a precizat că în ședința de mâine a Executivului se va propune spre aprobare modificarea bugetului pentru anul curent, astfel încât capitalul Energocom să fie majorat, iar compania să poată procura gaze naturale din surse alternative.
„Guvernul începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania Energocom. Un prim pas va fi modificarea bugetului pentru a rezerva bani pentru această achiziție. Facem acest pas pentru că volumele livrate Moldovei de Gazprom sunt mai mici decât cele necesare”, a declarat Gavrilița.
Gavrilița a menționat că țara noastră poartă negocieri și cu alte state precum România, Ucraina și Polinia. Totodată, premierul a declarat că detaliile negocierilor cu Gazprom nu pot fi deocamdată divulgate.
În context, șeful Executivului a precizat că dacă în urma negocierilor nu se va obține un preț mai redus decât cel de pe piață, atunci Guvernul va compensa cheltuielile pentru consumatorii casnici cu venituri mici.
„Compensarea creșterii tarifare care este pregătită de Guvern are ca bază compensarea în funcție de venituri sau compensarea pentru păturile vulnerabile și compensarea în funcție de volumul pe care îl consumă gospodăria casnică. Schema aceasta este în lucru și decizia poate arăta diferit, dar cert e că Guvernul va fi alături de cetățeni în această situație”, a precizat Gavrilița.
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Economie
Gavrilița: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu asigură cantitățile necesare de gaz
În cadrul conferinței de presă, Gavrilița a fost întrebată despre rezervele de păcură pe care le are țara noastră și pe cât timp acestea ar putea ajunge, dar premierul nu a putut oferi un răspuns clar în acest sens și a precizat că serviciul de presă al Guvernului va oferi ulterior detalii.
„În toată lumea, acele companii care pot trece la păcură, trec la păcură pentru în condițiile de piață este mai ieftin. În funcție de sumele și contractele negociate și care va fi prețul gazului vom lua deciziile necesare pentru a folosi păcura sau gazele naturale, în funcție de preț. Acesta nu este un lucru stabilit pentru câteva luni înainte”, a precizat premierul Gavrilița.
Amintim că anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor.
Poză simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Politică
Ar putea cumpăra Moldova gaz lichefiat american prin Polonia? Iată ce spune premierul
Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom. Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă.
Премьер-министр и члены нового правительства Молдовы приняли присягу - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Moldova și Rusia
Kulminski pleacă la Moscova pentru negocieri privind livrarea gazelor
Luni, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze. Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
Fluxul de știri
0