Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Amenințați cu deconectarea de la rețeaua de gaze: Reacția Moldovagaz

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Abonare
Unii oameni s-au plâns că au fost amenințați de către Moldovagaz, dar și de alți distribuitori că vor fi deconectați de la rețeaua de gaze. Cu ce reacție a venit premierul Natalia Gavrilița, dar și Moldovagaz.
CHIȘINĂU, 19 oct - Sputnik. După ce în țară a fost instituită starea de alertă în sectorul de gaze naturale, iar Moldovagaz a îndemnat oamenii să economisească consumul de gaze, unii s-au plâns că au fost amenințați cu deconectarea de la rețea.
Acest lucru se întâmplă în contextul crizei de gaze din țară, din motiv că Moldova încă nu a semnat un nou contract de livrare a gazelor naturale cu Gazprom.
În cadrul conferinței de presă, organizate astăzi de premierul Natalia Gavrilița, ea a fost luată la întrebări de către jurnaliști. Aceștia au menționat că unii oameni s-au plâns că au primit scrisori din partea distribuitorilor că ar putea fi deconectați de la rețeaua de gaze, dacă nu vor economisi gazul. Premierul a negat faptul că ar exista astfel de amenințări.
„Da, au fost îndemnuri din partea Moldovagaz pentru o anumită economisire din câte știu. Puteți să întrebați Moldovagaz care au fost motivele acestor scrisori. Eu cred că cetățenii Republicii Moldova au suficient bun-simț ca să decidă cât pot consuma”, a preciza Gavrilița
Totodată, premierul a fost întrebat de jurnaliști dacă este la curent că unii primari din raioane au chemat în birou directorii de școli și le-au spus să reducă consum de gaze. Gavrilița a menționat că nu este un secret că toți consumatorii au fost rugați să economisească.
„A fost o chestie foarte transparentă, am avut o ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, unde s-a stabilit că trebuie estimate capacitățile în fiecare instituție publică și trebuie de asigurat că toate instituțiile publice sunt pregătite pentru iarnă. Noi suntem într-o situație de alertă pe piața gazelor naturale. Despre acțiunile primarilor nu cunosc, nu sunt acțiunile Guvernului”, a precizat Gavrilița.
În context, și Moldovagaz a venit cu o reacție. Reprezentanții companiei au scris într-un comunicat de presă că astfel de apeluri din partea conducerii unor filiale ale companiilor de distribuție a gazelor nu reflectă poziția generală a întreprinderii Moldovagaz și că aceste mesaje nu ar trebui să fie percepute la propriu.

„În apelurile companiilor de distribuție a gazelor se menționează despre dreptul operatorilor sistemelor de distribuție de a limita sau, în cazuri excepționale, de a deconecta locurile de la consumul de gaze în situații de urgență pe piața gazelor naturale, precum și în cazurile de perturbare a regimului de funcționare a obiectelor sistemului de gaze naturale”, scrie Moldovagaz.

Totodată, întreprinderea a menționat că deși țara noastră se confruntă cu un deficit de gaze, problema deconectării consumatorilor de la rețea nu ar trebui considerată ca un scenariu realist.
Amintim că anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Ulterior acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor.
Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
Наталья Гаврилица - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Politică
Gavrilița: Va fi modificat bugetul pentru a putea procura gaz din surse alternative
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, iar condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom. Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă.
Luni, Spînu a anunțat pe pagina sa de Telegram că pleacă în Polonia să discute despre asigurarea țării cu gaze. Asta deși cu o zi mai devreme guvernarea a anunțat că l-a invitat la Chișinău pe șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak. Reprezentanții oficialului rus au anunțat că în săptămâna curentă vizita în Moldova nu este posibilă.
În context, premierul Natalia Gavrilița a organizat marți, 19 octombrie, o conferință de presă în care a menționat că Moldova continuă negocierile cu Gazprom, dar caută în același timp și modalități alternative de aprovizionării a țării cu gaze naturale pentru ca Moldova.
Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 19.10.2021
Economie
Gavrilița: Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău nu asigură cantitățile necesare de gaz
Amintim că contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova între concernul rus Gazprom și compania Moldovagaz a expirat la 30 septembrie 2021. Ulterior, contractul a fost prelungit încă pentru o lună.
Fluxul de știri
0