Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Comisia Europeană: Rusia nu manipulează piața gazelor pentru a crește costurile

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimedia5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе
5-й Саммит Восточного партнерства в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Europeană a spus că nu există dovezi potrivit cărora gigantul energetic rusesc Gazprom ar încerca să afecteze aprovizionarea cu gaze a Europei de Vest.
CHIȘINĂU, 16 oct - Sputnik, Doina Crainic. „Rusia își îndeplinește contractele de furnizare a gazului. Nu avem niciun motiv să credem că pune presiune pe piață sau o manipulează”, a declarat pentru postul de radio bulgar bTV Frans Timmermans, șeful adjunct al Comisiei, citat de RT.
Timmermans a adăugat că „cererea de gaze la nivel global este uriașă, inclusiv acolo”. În unele zone din Europa de Vest prețurile au crescut cu până la 250% în ultimele săptămâni, rezervele rămânând scăzute, iar facturile crescute afectând companiile și consumatorii.
Luna trecută, secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a declarat că UE va trebui să „ia atitudine atunci când există jucători care ar putea manipula aprovizionarea pentru a trage beneficii din asta”, sugerând că criza ar putea fi determinată de „manipulare”. Unii analiști au dat vina pe Rusia pentru că nu a crescut producția ca răspuns la cererea în creștere.
Complex de pregătire a gazului pentru export în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Economie
Putin a avertizat în legătură cu urmările creșterii tranzitului de gaze prin Ucraina
Totuşi, Kremlinul a insistat că Gazpromul îşi îndeplinește toate comenzile sale existente și ia măsuri pentru a se asigura că poate crește volumul de gaze care ajunge în Europa de Vest, dacă sunt convenite noi contracte.
Vorbind la începutul acestei săptămâni, președintele rus Vladimir Putin a pus creșterea prețurilor pe seama scăderii producției de energie electrică din parcurile eoliene, care reprezintă o pondere tot mai mare din producția de energie a UE.
De asemenea, Putin a criticat afirmațiile potrivit cărora Rusia „foloseşte ca o armă” aprovizionarea cu energie, spunând că o astfel de afirmaţie constituie „un nonsens complet” și adăugând că „analiza corectă a situației este adesea înlocuită de sloganuri politice goale”.
Обращение президента РФ В. Путина к гражданам России в преддверии выборов депутатов Госдумы РФ - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Rusia
Putin a punctat cauza creșterii prețului la gaz în Europa
„Dacă ne cer să creștem [aprovizionarea], suntem gata să o creștem. Vom crește cu cât ne cer partenerii noștri. Nu este vorba de niciun refuz, niciunul”, a subliniat Putin.
În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat anterior că Rusia este pregătită să pompeze mai mult gaz pentru continent, dar creșterea producției necesită timp. „Depozitele subterane nu pot fi pompate doar în câteva zile prin simpla deschidere a unei supape. Există limite tehnologice”, a explicat purtătorul de cuvânt.
Fluxul de știri
0