Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât ne-ar costa gazul importat prin Polonia - expert

© Sputnik / Pavel Lvov / Accesați arhiva multimediaconductă
conductă - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2021
Abonare
După ce vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că pleacă în Polonia pentru a discuta despre furnizarea gazului în Republica Moldova, Sputnik a cerut opinia analistului Corneliu Ciurea, pentru a afla cât ne-ar costa importul prin această țară.
CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. Într-un comentariu pentru Radio Sputnik Moldova, Corneliu Ciurea a atras atenția că Polonia nu are practic resurse de gaz și este dependentă în proporție de 60 la sută de gazul rusesc, iar 40% din necesar este asigurat prin instalații portuare de gaz lichefiat din Qatar, Norvegia și Statele Unite. În aceste condiții, expertul consideră că vizita lui Spînu în această țară este lipsită de logică.

„Nu cred că Polonia ar putea tehnic livra gaz Republicii Moldova. Către Republica Moldova nu există un gazoduct fezabil. Mai degrabă ar avea sens să se discute despre livrări în România cu Transgaz, mai ales că există și infrastructură pentru asta, dacă vorbim despre versiunea ipotetică, în contextul în care se observă o lipsă de efect al negocierilor și al implicării guvernamentale în negocierea contractului de gaze”, a remarcat Corneliu Ciurea.

Dacă însă livrarea prin Polonia ar fi posibilă, prețul pentru acest gaz ar fi unul ridicat, consideră analistul.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Editoriale
Spînu recunoaște că e incapabil să rezolve problema gazelor? „Sunt prea tânăr...”
„Ar fi un preț destul de mare. Vorbim despre costurile de preluare a gazului lichefiat, punerea lui în sistemul național polonez, transportarea acestuia, tranzitarea prin câteva țări, inclusiv la distanțe destul de mari. Asta ar duce la niște prețuri destul de mari și absolut neconvenabile din punct de vedere economic. Tot procesul este foarte complex față de livrările tradiționale prin gazoduct. Chiar dacă importul gazului lichefiat este cu 20-30% mai ieftin, cheltuielile de deservire a unor astfel de instalații extrem de complexe sunt foarte mari”, a explicat Ciurea.
Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat dimineașp că plecă în Polonia. Astăzi și mâine, ministrul va purta discuții privind furnizarea gazului natural în Republica Moldova.
Fluxul de știri
0