Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

MAE român se amestecă în recensământul din Rusia

© Inquam Photos / Alexandra PandreaBogdan Aurescu
Bogdan Aurescu - Sputnik Moldova, 1920, 17.10.2021
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe din România se amestecă iar în treburile Rusiei și condamnă recensământul făcut de acest stat în Crimeea, parte integrantă a teritoriului său
BUCUREȘTI, 16 oct – Sputnik, Marius Holdean. România caută cearta pe plan internațional cu orice preț, ascultând orbește de directivele UE chiar și atunci când sunt îndreptate împotiva propriilor interese.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe al României a condamnat pe twitter decizia luată de Rusia de ”a-și extinde recensământul populației în Crimeea anexată ilegal și în orașul Sevastopol”, folosește MAE termeni total nediplomatici la adresa Moscovei.
Că Rusia își face recensământ pe propriul teritoriu, acest lucru nu ar trebui să fie treaba României, așa cum Bucureștiului nu i-ar plăcea dacă un stat vecin s-ar amesteca în recensământul făcut în Transilvania, de exemplu. Și deși acest gen de pericol i-a fost adus la cunoștință României, ce înseamnă să te joci de-a teritoriile altor state, totuși MAE român nu se oprește din aceste erori grave.
Mai mult, România ”își reafirmă sprijinul total pentru suveranitate și integritatea teritorială a Ucrainei”, pentru a arăta clar că își sacrifică relațiile cu Rusia pentru marele ”aliat” de la Kiev care îi face numai probleme României.
Recensământul tuturor rușilor de care nu mai încape MAE român are loc din 15 octombrie la 14 noiembrie în acest an.
Anterior, UE a condamnat, de asemenea, efectuarea unui recensământ al populației în Crimeea, Rusia. Mai târziu, Ministerul rus de Externe, comentând reacția UE la recensământul din Crimeea, a numit-o un disc stricat în genul unei lumi paralele. Și prim-vicepreședintele parlamentului din Crimeea, Efim Fiks, a spus că Crimeea nu are nevoie de estimări ale recensământului populației din Uniunea Europeană, și că procesul de înregistrare a persoanelor din regiune va fi realizat, în ciuda diferitelor declarații provocatoare din exterior.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Editoriale
Guvernarea Sandu renunță la aroganța afișată față de ruși?
Fluxul de știri
0