Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Persoanele cu dizabilități ar putea fi angajate mai ușor în câmpul muncii

CC0 / Pixabay / stevepb / Инвалидная коляска
Инвалидная коляска - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Abonare
Miniștrii au dat aviz pozitiv unui proiect de lege ce prevede modificarea Codului Muncii, prin asta simplificând procedura de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități.
CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, miniștrii au avizat inițiativa legislativă propusă de deputatul Dan Perciun, care prevede modificarea Codului Muncii și facilitarea integrării persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii.
Astfel, se propune abrogarea articolului ce prevede interzicerea aplicării perioadei de probă în cazul încheierii contractului individual de muncă cu persoanele cu dizabilități. Potrivit autorilor proiectului, acest articol deși ar trebui să faciliteze angajarea persoanelor cu dizabilități, el are un efect advers.
„Această normă, deseori, este aplicată de către angajatori pentru a concedia persoana cu dizabilități după expirarea perioadei de probă. În urma a mai multe consultări cu partenerii sociali, aceștia au susținut propunerea de abrogare”, se menționează în avizul Guvernului.
Totodată, se propune reformularea noțiunii de ,,adaptare a locului de muncă”, prin specificarea echipamentelor și dispozitivelor care se utilizează pentru adaptarea locului de muncă.
Medic  - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2021
Coronavirus
Ministerul Sănătății vrea să-i lipsească de indemnizații pe medicii nevaccinați
„Norma propusă se susține în următoarea redacție: ,,adaptarea locului de muncă – totalitatea acțiunilor întreprinse de către angajator pentru a facilita exercitarea dreptului la muncă și creșterea randamentului la locul de muncă a persoanei cu dizabilități, ținând cont de necesitățile individuale ale persoanei respective prin utilarea cu echipamente, dispozitive și tehnologii de acces, prin angajarea personalului de suport și prin adaptarea spațiului””, se mai precizează în document.
Totodată, se propune modificarea cuantumului de subvenționare de la 30% la 50 % a cheltuielilor privind plata salariului în cazul angajării unor categorii de persoane printre care sunt și persoanele cu dizabilități.
După avizarea Guvernului, proiectul de lege urmează să fie votat în lectură finală de către deputații din Parlament.
Maia Sandu la ONU - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2021
Editoriale
Restricțiile anticovid, bâta cu care Sandu lovește în Biserică
Fluxul de știri
0