Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovagaz explică cine ar putea rămâne fără gaz în timpul alertei în sectorul energetic

© Sputnik / Mihai CarausArăgaz
Arăgaz - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Abonare
Întreprinderea Moldovagaz a venit cu precizări în contextul în care ieri Comisia pentru Situații Excepționale a decretat stare de alertă în sectorul energetic.
CHIȘINĂU, 14 oct - Sputnik. Moldovagaz susține că regimul stării de alertă în sectorul energetic permite întreprinderilor de gaze să gestioneze criza prin implementarea unor acțiuni ieșite din comun. Una dintre acestea ar fi sistarea furnizării gazului către consumatorii non-casnici, adică către întreprinderi, persoane juridice. Consumatorii casnici fac parte din categoria „consumatorilor protejați”, precizează Moldovagaz. Iată cine se mai încadrează în această categorie.
întreprinderile şi instituțiile care prestează servicii sociale indispensabile (grădinițele de copii, orfelinatele, instituțiile de învățămînt, instituțiile medicale, azilurile etc.) şi care sînt racordate la o rețea de distribuție a gazelor naturale;
centralele termice racordate la o rețea de transport sau de distribuție a gazelor naturale, care livrează energie termică în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică sau care livrează energie termică pentru consumatorii indicați la subpunctele 1) şi 2), cu condiția că acestea nu pot utiliza alte tipuri de combustibil.
Moldovagaz a explicat și alte măsuri aprobate ieri de Comisia pentru Situației Excepționale pentru a gestiona criza gazelor.
Astfel, Societatea pe Acțiuni „Energocom” urmează să găsească o soluție de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova. Ea urmează să achiziționeze volumul de gaze naturale necesar pentru suplinirea deficitului estimat de SA „Moldovagaz” pentru perioada lunilor octombrie şi noiembrie ale anului 2021,
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Editoriale
Spînu recunoaște că e incapabil să rezolve problema gazelor? „Sunt prea tânăr...”
Moldovatransgaz a fost desemnată în calitate de operator al sistemului de transport responsabil pentru gestionarea stării de alertă.
Moldovagaz va continua discuțiile cu Gazprom pentru a prelungi contractul de furnizare a gazelor naturale, cu implicarea Guvernului Republicii Moldova.
Moldovagaz informează că depune toate eforturile necesare pentru a soluționa criza, dar apelează și la ajutorul cetățenilor, pe care îi îndeamnă să consume mai puțin gaz.
„Facem un apel către consumatori să raționalizeze consumul de gaze naturale pe perioada de criză, fapt care ar permite să fie depășit mai ușor nivelul de alertă declarat”, menționează Moldovagaz într-un comunicat de presă.
Fluxul de știri
0