Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE recunoaște: Contractul dintre ”Gazprom” și Ungaria nu încalcă legislația europeană

© Пресс-служба МИД РФ / Accesați arhiva multimediaJosep Borrell
Josep Borrell - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Abonare
Statele membre UE pot să încheie liber acorduri bilaterale, a menționat Borrell.
CHIȘINĂU, 13 oct. - Sputnik. Contractul dintre „Gazpromul” rusesc și Ungaria privind furnizarea de gaze ocolind Ucraina nu încalcă legislația europeană. Declarația a fost făcută, potrivit Reuters, în cadrul summitului Ucraina-UE de la Kiev, de către Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și securitate Josep Borrell, scrie RIA Novosti.
Anterior, concernul rus ”Gazprom” și MVM CEEnergy din Ungaria au semnat două contracte pe termen lung pentru furnizarea de gaze prin ”TurkStream” și în continuare către Serbia și prin Austria, ambele rute ocolind Ucraina. Kievul și-a exprimat dezamăgirea în legătură cu decizia Budapestei deoarece aceasta „aduce daune” relațiilor bilaterale ucrainene-maghiare și și-a anunțat intenția de a se adresa Comisiei Europene.
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 02.10.2021
Internațional
Va duce sau nu livrarea gazului rusesc către Ungaria la prăbușirea Ucrainei?
Statele membre ale UE sunt libere să încheie acorduri bilaterale, a spus Borrell. "Din câte știu, nu există nimic ilegal în aceste tranzacții dintre Ungaria și ”Gazprom”, nimic care să fie contrar legislației europene", a spus el.
Ministrul maghiar al Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe, Peter Siyjarto, a declarat anterior că nimeni nu are dreptul să amestece în deciziile din sfera energetică ale Budapestei. La rândul său, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov a subliniat că nu există rute de tranzit tabu, iar contractul cu privire la gaze încheiat cu Rusia îi garantează Ungariei livrări de gaz sigure și ritmice, el nu încalcă drepturile nimănui și nici normele internaționale și este puțin probabil că cineva, inclusiv Ucraina, are dreptul să se amestece în acest aspect al relațiilor bilaterale.
Complex pentru pregătirea exportului de gaz în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Rusia
Putin a dispus respectarea tuturor angajamentele privind tranzitul gazului prin Ucraina
Fluxul de știri
0