Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Va ieși sau nu Polonia din Uniunea Europeană: A fost evaluată probabilitatea

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaPolonia
Polonia  - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Politicianul polonez Korwin-Mikke a evaluat probabilitatea ieșirii țării din Uniunea Europeană
CHIȘINĂU, 12 oct - Sputnik. Partidul de guvernământ al Poloniei „Legea și Justiția” (PiS) nu va îndrăzni să retragă țara din Uniunea Europeană și nici să negocieze condiții normale pentru aceasta, a declarat deputatul parlamentului republicii, liderul coaliției Euroscepticii și naționaliștii „Confederația” Janusz Korwin-Mikke.
Recent, atât autoritățile poloneze, cât și opoziția s-au acuzat reciproc că vor să retragă republica din Uniunea Europeană. Conceptul de „Polexit”, prin analogie cu „Brexit”, a intrat deja în uz. Recent, Curtea Constituțională a Poloniei a confirmat superioritatea constituției republicii asupra legislației Uniunii Europene pe fondul mai multor verdicte ale Curții UE, care a condamnat acțiunile autorităților poloneze. Vineri, șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ordonat să se studieze decizia Curții Constituționale poloneze pentru a lua măsuri în continuare.
Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Internațional
Ungaria și Polonia atacă în justiție condiționarea fondurilor europene
"80 sau 75% dintre polonezi nu vor să părăsească Uniunea Europeană. Deci nimeni nu va îndrăzni serios să vorbească despre plecare", a spus Korwin-Mikke.
În opinia sa, toate forțele politice care folosesc tema posibilei ieșiri a Poloniei din UE fac acest lucru numai pentru a influența alegătorii concurenților. „Platforma civică (cel mai mare partid de opoziție din Polonia) vrea să sperie oamenii că PiS (partidul de guvernare „Drept și Dreptate”) vrea să părăsească Uniunea Europeană. Iar PiS strigă că nu. Jumătate din electoratul lor nu vrea să iasă din UE ", a spus interlocutorul.
"Ei știu că nu pot face acest lucru. Mai întâi, trebuie să poată negocia condițiile de ieșire din Uniunea Europeană. Britanicii au făcut-o, dar ei nu pot. Și, în al doilea rând, vor începe așa proteste că vor fi măturați", a spus el.
În același timp, el crede că subiectul „Polexit” este combinat artificial cu decizia recentă a Curții Constituționale a Poloniei. „Nu există nimic pe această temă în decizia Curții Constituționale.
Această hotărâre spune că constituția este în conflict cu legislația Uniunii Europene, dar nu spune cine are prioritate. Ambele părți - atât Legea, Justiția, cât și Platforma Civică, cel mai probabil nu au înțeles soluția", a spus Korwin-Mikke.
Vorbind despre faptul că Polonia, ca membru al Uniunii Europene, primește mari subvenții din fondurile comunitare, interlocutorul agenției și-a exprimat opinia că acești bani nu ajută, ci doar dăunează dezvoltării țării.
"Desigur, Polonia primește bani. Dar uitați-vă la China. Chinezii nu au primit niciun cent de la UE. Și nici din America, nici de la nimeni. Și, prin urmare, se dezvoltă, deoarece subvențiile dăunează și nu ajută, pentru că oamenii învață trăind din subvenții, nu se mai dezvoltă, ci se bazează doar pe noi subvenții.
Subvențiile provoacă lene. Chinezii nu au nimic și, prin urmare, sunt puternici acum. Trebuie remarcat faptul că acum 35 de ani China era de 20 de ori mai săracă decât Polonia. Și astăzi sunt aproape egali și, când vine vorba de putere economică, sunt înaintea Statelor Unite. Mai mult, nefiind în UE, nu sunt obligați să respecte restricțiile economice, regulile sociale și așa mai departe ", a spus Korwin-Mikke.
"Așadar, am primit mulți bani, dar acești bani ne-au făcut rău. Dacă aș veni la dumneavoastră și aș oferi fiului tău o mie de zloti pe lună, cu condiția ca el să nu lucreze, ați considera că vă demoralizez fiul. UE procedează la fel - demoralizând propriile țări. Socialismul ucide", a adăugat el.
În același timp, interlocutorul este sigur că nici Uniunea Europeană nu vrea să piardă Polonia. „UE, ca orice structură imperialistă, vrea să se dezvolte și să devină din ce în ce mai mult. Și este gata să plătească pentru asta”, a spus el. În calitate de eurosceptic, Korwin-Mikke consideră că, dacă Polonia încă vrea să părăsească UE, atunci asta ar trebui să se facă altfel decât prin organizarea Polexit.
"Am spus întotdeauna că nu ar trebui să facem Polexit, ci ar trebui să acționăm în așa fel încât să se dorească să ne excludă. Deci, suntem deja pe drumul cel bun", a spus el.
Fluxul de știri
0