Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Jurist: Curtea Constituțională a Moldovei a devenit o instituție de buzunar a PAS

© Sputnik / Mihai CarausCurtea Constituțională
Curtea Constituțională - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Abonare
Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii a explicat cum dorința de a-l destitui pe procurorul general s-a materializat în adoptarea unei legi și ale cui interese le deservește Curtea Constituțională.
CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Asistăm acum la situația când jocurilor politice ale partidului aflat la guvernare în Moldova s-a alăturat și Curtea Constituțională, a declarat în studioul Sputnik Moldova profesorul universitar, avocatul și fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii Teodor Cârnaț.
"Actuala putere vrea să-l destituie din funcție pe procurorul general Alexandr Stoianoglo – acest lucru nu este un secret. Pentru că ea a început să transmită de la bun început, prin intermediul organizațiilor neguvernamentale, opinia că procurorul general nu ar corespunde funcției deținute. După aceasta s-au pronunțat unii politicieni, care au declarat că procurorul general nu a examinat dosarele de rezonanță în Republica Moldova", a menționat Teodor Cârnaț.
Ulterior, a continuat expertul, ministrul Justiției Olesea Stamate a anunțat că procurorul general, domnul Stoianoglo, va fi demis din funcție în termen de două luni. Aceste acțiuni s-au concretizat în adoptarea modificărilor la Legea cu privire la Procuratură, care prevăd evaluarea activității procurorului general sau inițierea unor dosare disciplinare împotriva lui.
”Dacă în acest temei acțiunile lui Stoianoglo vor fi apreciate ca fiind necorespunzătoare, atunci va putea fi propusă demiterea lu din funcția de procuror general al Moldovei. În baza modificărilor Legii, împotriva procurorului general pot fi inițiate de asemenea dosare disciplinare, cu demiterea lui ulterioară din funcție ", consideră avocatul.
Cârnaț este de părere că, judecând după coordonarea acțiunilor comune, putem observa cum jocului politic al partidului aflat la putere în Republica Moldova se alătură acum și Curtea Constituțională, care a devenit în ultima perioadă o instituție a PAS.
Alexandr Stoianglo - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2021
Societate
Avocatul poporului: Lui Stoianoglo i-a fost încălcat dreptul la apărare
Merită să amintim că, în 2020, după ce Curtea Constituțională a așteptat timp de opt luni alegerea Procurorului General, ea a declarat legea neconstituțională, iar în ea erau stipulate un șir de prevederi care, sub forma unor amendamente, au trecut astăzi în noua lege.
"Vedem declarația Curții Constituționale privind refuzul de a examina sesizarea procurorului general și a doi deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, în care este vorba despre neconstituționalitatea noii Legi cu privire la Procuratură. Eu consider că aceasta este o decizie politică a Curții Constituționale, care îi oferă posibilitatea actualei puteri să organizeze o evaluare „corespunzătoare” a procurorului general", a conchis interlocutorul.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Politică
Chicu: O mână de criminali a sechestrat procurorul general
Fluxul de știri
0