Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Revenim la anii când lumina și căldura se aprindea pe ore? Prognozele experților

© Pixabay / PexelsЛампочка
Лампочка - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Abonare
Expertul în energetică Sergiu Ungureanu a explicat ce s-ar putea întâmpla dacă țara noastră nu va semna un contract de livrare a gazelor, iar Centrala Termoelectrică din Cuciurgan va reduce furnizarea de energie electrică.
CHIȘINĂU, 11 oct - Sputnik. Din lipsa energiei electrice și problemelor de livrare a gazului, Republica Moldova ar putea reveni la anii când lumina și căldura se aprindea pe ore. De această părere este expertul în energetică Sergiu Ungureanu, care și-a exprimat opinia la Radio Sputnik Moldova.

"Teoretic ar putea exista acest risc și trebuie să fim pregătiți pentru toate. Ar trebui ca autoritățile și fiecare om să înțeleagă că există posibilitatea de a rămâne fără energie sau să fie livrată pe anumite ore", a zis Ungureanu.

Expertul susține că dacă va fi întreruptă livrarea de gaze, țara noastră nu are suficiente rezerve de a asigura cetățenii cu lumină și căldură.

"Maximum ajunge pentru două zile gazul din gazoduct și încă 2-3 zile din rezervele de păcură pe care le au centralele electrice și cele termice din Republica Moldova. Normele europene spun că fiecare țară trebuie să aibă o rezervă de cel puțin 90 de zile pentru combustibil. Republica Moldova nu atinge din păcate nici jumătate din acest criteriu", a zis expertul.

Deconectarea gazului, potrivit expertului, va duce la pierderi enorme, iar cetățenii vor avea de suferit.
"Acest lucru ar aduce abateri la procesul de producere la mai multe întreprinderi. Astfel ar aduce pierderi la foarte mulți agenți economici, dar ar aduce și un mare disconfort populației", a menționat Ungureanu.
rețele electrice  - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Economie
Slusari: Moldova ar putea fi lovită și de deficitul energiei electrice
Săptămâna trecută fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexander Slusar a spus că dacă problemele legate de aprovizionarea cu gaze a Moldovei nu vor fi rezolvate până în data de 10 octombrie, Centrala Termoelectrică din Cuciurgan va reduce furnizarea de energie electrică către malul drept al Moldovei.
Astăzi, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu urmează să anunțe rezultatul negocierilor purtate cu reprezentanții Gazprom privind livrarea gazelor către Republica Moldova.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Economie
Spînu a revenit din Rusia: Când va anunța rezultatul negocierilor cu Gazprom
Amintim că contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi.
„Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0