Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lavrov a cerut UE îndeplinirea obligațiilor în temeiul acordului „de la Bruxelles”

© REUTERS / POOLSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Abonare
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut UE să își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul acordului „de la Bruxelles”
Rusia susține o soluție la problema Kosovo printr-un dialog între Belgrad și Pristina, dar este timpul ca UE să înceapă îndeplinirea obligațiilor care îi revin în temeiul acordului de la Bruxelles de normalizare a relațiilor dintre părți, a declarat ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, într-o conferință de presă după întâlnirea cu președintele sârb Aleksandr Vucic.
"Am discutat, desigur, despre afacerile regionale, despre problema Kosovo. Rusia susține invariabil ca soluția acestei situații să se bazeze exclusiv pe respectarea Rezoluției 1244, pentru ca această soluție să fie găsită în cadrul unui dialog direct între Belgrad și Pristina, iar această decizie finală să fie supusă aprobării Consiliului de Securitate al ONU", a spus Lavrov.
Ministrul rus de Externe a menționat că Moscova va accepta orice decizie care se potrivește Serbiei și poporului sârb. Potrivit acestuia, Rusia era îngrijorată de provocarea din nordul Kosovo de la sfârșitul lunii septembrie.
„Am dori, de asemenea, să subliniem că în contactele noastre cu Uniunea Europeană amintim invariabil responsabilitatea Bruxelles-ului pentru funcțiile de mediere inițiate chiar de Bruxelles și cu care Uniunea Europeană a fost înzestrată prin decizia Adunării Generale a ONU. Este timpul să punem în aplicare acordurile care au fost încheiate cu mulți ani în urmă, în special acordul privind crearea unei comunități de municipalități sârbe în Kosovo, care a fost convenit oficial, în special în 2013. Nu face parte din convingerea Uniunii Europene la încercările kosovarilor de a adopta această decizie crucială pentru populația sârbă din Kosovo", a adăugat Lavrov.
Belgradul și Prishina au ajuns anterior la o soluție temporară de compromis cu privire la utilizarea numerelor de înmatriculare a vehiculelor în regiune. La intrarea în Kosovo și Metohija, un autocolant va fi atașat pe plăcuțele de înmatriculare sârbești, precum și pe cele „Kosovo” la intrarea în Serbia, care va acoperi simbolurile politice. În plus, reprezentanții Serbiei și autoproclamatul Kosovo vor crea un grup de lucru, care va fi condus de UE, pentru a rezolva și a căuta soluții durabile la situație.
La 17 februarie 2008, structurile kosovo-albaneze din Pristina au declarat unilateral independența față de Serbia. Autoproclamata republică nu este recunoscută de Serbia, Rusia, China, Iran, Spania, Grecia și de alte state.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2021
Rusia
Lavrov i-a recomandat Europei să-l asculte mai des pe Putin
Conducerea sârbă, sub presiunea de la Bruxelles și pentru a aduce regiunea mai aproape de Uniunea Europeană, precum și pentru a facilita viața cetățenilor sârbi din provincie, în 2011 au fost forțați să înceapă negocierile privind normalizarea relațiilor cu kosovarii Albanezi prin medierea UE.
Cele mai mari acorduri încheiate sunt acordul „Bruxelles” privind principiile normalizării relațiilor dintre Belgrad și Pristina, încheiat în aprilie 2013, și acordul privind Comunitatea Comunităților Sârbe din provincie cu drepturi de autonomie, semnat de părți în august 2015. Ultimul termen dat de Bruxelles pentru punerea în aplicare a acestor acorduri - 4 august 2018 - nu a fost respectat de Pristina, ceea ce a dus apoi la o creștere a tensiunilor în Kosovo.
Fluxul de știri
0