Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Borrell: UE va avea nevoie de mai mult gaz rusesc

© REUTERS / POOLГлава внешней политики ЕС Хосеп Боррелл
Глава внешней политики ЕС Хосеп Боррелл - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Uniunea Europeană va avea nevoie de o cantitate mai mare de gaz rusesc decât este prevăzut în contract, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell.
BUCUREȘTI, 11 oct – Sputnik. Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Josep Borrell, a declarat într-un interviu oferit ziarului El Pais că Bruxelles ar putea avea nevoie de volume suplimentare de gaz rusesc.
Fiind întrebat de jurnalist despre relația dintre creșterea prețurilor la combustibil și presiunile din cauza Nord Stream 2, diplomatul și-a exprimat opinia că Moscova încearcă în acest fel să-și rezolve problema certificării în favoarea sa. Totodată, oficialul european a recunoscut că Europa în continuare are nevoie de combustibilul din Rusia. Potrivit lui Borrell, în situația creată va fi nevoie de o cantitate mai mare decât se prevede în contract.
“Ne confruntăm cu o situație excepțională. Iar problema asigurării cu gaz are o semnificație geopolitică”, a adăugat el.
În ultimele săptămâni se observă o creștere record a prețurilor la resurse energetice. Experții explică scumpurile bruște a contractelor futures prin subumplere a depozitelor subterane de gaz, precum și prin cererea ridicată pentru gazul lichegiat în Asia.
Vladimir Putin a subliniat că Rusia este dispusă să ajute la stabilizarea situației legate e gaz. MAE al Rusiei a declarat că afirmațiile că Moscova ar încerca să influențeze prețurile la gaz de dragul lansării a Nord Stream 2 sunt absurde.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Moldova și Rusia
Eșec total în negocierile cu Gazpromul - Spînu nici măcar nu a fost primit de Miller
Fluxul de știri
0