Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Expert: Trebuie să avem o politică foarte clară în relații cu Gazprom și Rusia

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2021
Abonare
Expertul în energetică Sergiu Ungureanu a venit în studioul Sputnik Moldova și a explicat cum trebuie să fie relațiile dintre Republica Moldova cu partenerii străini.
CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. Trebuie să avem o politică foarte clară în relații cu Gazprom și Rusia. De această părere este expertul în energetică Sergiu Ungureanu care a fost invitatul emisiunii ATITUDINI de la Radio Sputnik Moldova.
"Moldova este un consumator mic de gaze. Noi am putea negocia niște prețuri mult mai bune. Daca ne uităm la unul dintre discursurile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, vedem că Belarusul va avea prețuri mai bune la gaz, ca și anul trecut. Probabil, noi nu suntem atât de apropiați cu Rusia ca nu suntem în discuții atât de bune, dar cred că se poate de negociat", a spus Sergiu Ungureanu.
Potrivit expertului, noua guvernare ar trebui să ține cont de relațiile cu partenerii tradiționali chiar dacă își doresc aderarea la Uniunea Europeană.
"Mă refer la relații economice politice și economice normale. Pe piața din Federația Rusă sunt primite foarte multe mărfuri din Republica Moldova. Nu este nicio lege care spune că trebuie să rupem relațiile cu Rusia", a declarat Ungureanu.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Politică
Spînu a negociat prețul gazului pentru Moldova la Sankt Petersburg: Ce a scris pe Facebook
Amintim că ministrul ministrul Economiei și Infrastructurii, Andrei Spînu, a participat în perioada 7-8 octombrie la Forumul Internațional al Gazelor din Sankt Petersburg. După întrevederi, Spînu a scris pe pagina sa de Facebook că a negociat prețul gazului pentru Moldova, însă nu a oferit careva detalii.
Și liderul socialiștilor, Igor Dodon, a fost la Moscova și a declarat că s-a întâlnit cu șeful adjunct al administrației de la Kremlin Dmitri Kozak și l-a rugat să prelungească contractul de livrare a gazelor pe care l-a avut Moldova până în luna septembrie.
Precizăm că Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an. Asta după ce pe 30 septembrie contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova între concernul rus „Gazprom” și compania „Moldovagaz” a expirat, după care a fost prelungit cu o lună. „Moldovagaz” a activat în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0