Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decanul Baroului avocaților: ”A fost îngropat statul de drept”

© Sputnik / Mihai CarausАлександр Стояногло
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2021
Abonare
Baroul Chișinău condamnă decizi procurorului Furtună de a nu-i acorda avocatului lui Stoianoglo dreptul de a se întâlni cu clientul său.
CHIȘINĂU, 9 oct – Sputnik. Baroul Avocaţilor din Circumscripția Curții de Apel Chișinău a condamnat imixtiunea nejustificată a procurorului desemnat de CSP pe cazul Stoianoglo în exercitarea profesiei de avocat în respectiva cauză penală. O declaraţie în acest sens a publicat, în numele instituției, decanul Baroului Dorin Popescu, referind-se la situația în care procurorul Victor Furtună nu i-a permis avocatului să se întâlnească, în condiții de confidențialitate, cu clientul său.
”Prin această motivare a imixtiunii în exercitarea profesiei de avocat, organul procuraturii a admis nejustificat prezumția vinovăției a tuturor avocaților din Republica Moldova, că ei ar putea transmite obiecte interzise clienților lor și că ar putea să contribuie la eschivarea clientului lor de la urmărirea penală”, este arătat în declarație.
Baroul subliniază că prin această imixiune, fără niciun temei justificativ, ”a fost dată o lovitură întregii Bresle a avocaților din Republica Moldova și „a fost îngropat definitiv statul de drept”.
”Or, nici o normă legală, nu admite careva excepție la exercitarea dreptului la apărare a persoanei urmărite penal, la fel, cum nu este prevăzută de lege, nici o excepție care să stabilească posibilitatea imixtiunii în exercitarea profesiei de avocat în condițiile legii”, a declarat decanul Baroului Dorin Popescu.
El atenționează că mixtiunea în exercitarea profesiei de avocat, încălcarea drepturilor avocatului, dar și a dreptului la apărare, garantate de Constituția Republicii Moldova, alimentează neîncrederea avocaților în garanțiile de stat acordate profesiei. De asemenea, aceasta diminuează și încrederea cetățeanului în eficiența instituției avocaturii, subminează independența profesiei de avocat.
În context, Popescu le-a solicitat autorităților statului, în numele Baroului Chișinău, respectarea dreptului la apărare tuturor persoanelor urmărite penal fără excepție, neadmiterea în toate imixtiunii în exercitarea profesiei de avocat.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Politică
Stoianoglo face praf guvernarea: „Ne întoarcem la statul capturat”
Amintim că vineri, când Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, decidea asupra plasării lui Stoianoglo în arest pentru 30 de zile, procurorul de caz Victor Furtună nu i-a permis avocatului lui Stoianoglo, Vasile Gafton, să aibă o întâlnire confidențială cu clientul său.
„Întra-devăr este un drept fundamental, dar pe lângă faptul că există riscul ca persoana să se eschiveze de la urmărirea penală, aceasta este reținută. Trebuie să ne asigurăm că persoanei să nu-i fie transmise careva obiecte interzise, el să transmită careva obiecte. S-a permis o întrevedere, însă cu prezența unei persoane care asigură paza dumnealui. Se încearcă distorsionarea opiniei publice”, și-a motivat decizia Furtună, provocând astfel un val de revoltă în rândul avocaților.
Alexander Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Politică
Arestul preventiv pentru Stoianoglo: Ce prevede
Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana, după ce procurorii au solicitat plasarea lui în arest preventiv pentru 30 de zile. Ședința de judecată a durat mai bine de nouă ore.
Stoianoglo a declarat după ședința de judecată că toate acuzațiile care i se aduc sunt nefondate și ilegale, iar dosarul este unul politic..
Fluxul de știri
0