Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Avocatul lui Stoianoglo spune că nu i se permite să discute între patru ochi cu clientul

© Sputnik / Mihai CarausReținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo
Reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Abonare
Avocatul procurorului general suspendat susține că nu poate discuta cu clientul său, deoarece procurorul pe caz îl împiedică să facă acest lucru. Acuzatorul de stat Victor Furtună recunoaște că acesta este un drept al inculpatului, dar spune că nu poate proceda altfel.
CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. În cadrul ședinței de judecată de astăzi, în care se examinează solicitarea de plasare în arest preventiv pentru 30 de zile a procurorului general suspendat, avocatul lui Alexandr Stoianoglo i-a acuzat pe procurori că îl împiedică să discute cu clientul său.
„Procurorii nu permit mascaților să iasă din birou, eu și clientul meu să avem o întâlnire confidențială, prin acest fapt se dovedește încă o dată că urmărirea penală se desfășoară cu abuzuri. Apărarea și clientul nu-și pot exercita dreptul la apărare”, a declarat avocatul lui Alexandr Stoianoglo Vasile Gafton.
Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Politică
Dodon: Asistăm la o lovitură de stat și uzurparea puterii
În context, procurorul de caz a fost luat la întrebări de către jurnaliștii aflați la judecătorie. Aceștia au solicitat să li se explice de ce avocatul nu poate discuta cu clientul său. Furtună a recunoscut că întâlnirea între patru ochi între avocat și client este un drept fundamental al inculpatului, dar afirmă că nu poate proceda altfel.

„Într-adevăr este un drept fundamental. Demersul la arest a fost expediat ieri la ora 14:00 către apărare. Partea apărării a avut aproape 24 de ore pentru a lua cunoștință cu toate materialele anexe și demersul respectiv. În proces au mai intervenit încă doi avocați și au spus că au nevoie de discuții confidențiale cu clientul lor. Este un drept fundamental, însă există riscul ca persoana să se eschiveze de la urmărirea penală, persoana este reținută, noi nu putem permite fără pază să se deplaseze undeva. Persoana este reținută așa trebuie să ne asigurăm că persoanei să nu-i fie transmise careva obiecte interzise, el să transmită careva obiecte”, a declarat procurorul Victor Furtună.

Amintim că procurorul general al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest la Comrat și Chișinău.
Fluxul de știri
0