Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procuratura oferă explicații cu privire la dosarul lui Stoianoglo

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Abonare
Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care oferă explicații cu privire la instrumentarea dosarului în care este vizat procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo.
CHIȘINĂU, 8 oct - Sputnik. Procuratura menționează că este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când este pornită urmărirea penală în privința unui procuror general în exercițiu, iar acest lucru, în opinia instituției, „determină multiple percepții confuze ale evenimentelor care au loc”.
Reținerea procurorului general Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Politică
Avocatul lui Stoianoglo spune că nu i se permite să discute între patru ochi cu clientul
„Considerăm necesar de a informa publicul, că (...) urmărirea penală în privința procurorului general a fost pornită de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor. Totodată, având în vedere complexitatea și rezonanța socială a cazului, pentru a acorda asistența necesară procurorului de caz, prin ordonanța procurorului general a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor”, a menționat Procuratura Generală.
În același timp, instituția precizează că, în virtutea competențelor care îi sunt atribuite de lege, procurorul general interimar nu are competența de a efectua sau conduce urmărirea penală în această cauză penală, revenindu-i în schimb competența de a asigura pentru procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor condițiile necesare pentru efectuare unei investigații complete, obiective și în condiții legale.
Procurorul general suspendat al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest care au avut loc la Comrat și Chișinău.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Politică
Chicu: O mână de criminali a sechestrat procurorul general
Avocatul procurorul general suspendat, Vasile Gafton, a declarat pentru Sputnik că apărarea are probe prin care să demonstreze instanței că Alexandr Stoianoglo „nu este vinovat de ceea ce i se încriminează”.
Amintim că cea mai gravă învinuire care îi este adusă lui Stoianoglo ține de modificarea cadrului legal prin care a a facilitat implementarea schemei de spălare a banilor în proporții deosebit de mari.
Iată cum a comentat această acuzație, pentru studioul Sputnik Moldova, avocatul Vasile Gafton.

"Lui Stoianoglo i se încriminează comiterea infracțiunii (Articolul 327 aliniat trei al Codului Penal) precum că el, fiind președintele comisiei parlamentare, ar fi introdus un amendament la legea cu privire la spălarea de bani, ceea ce a dus la favorizarea spălării banilor. Deci o aberație", affirmă avocatul.

Și asta pentru că, precizează Vasile Gafton, Articolul 71 al Constituției spune că deputatul nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opțiunile sale: "Deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului".
Fluxul de știri
0