Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ultima oră: Guvernul României a căzut

Palatul Victoria - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul Cîțu a căzut, moțiunea de cenzură a întrunit majoritate de voturi în plenul celor două camere reunite ale Parlamentului României României.
CHIȘINĂU, 5 oct - Sputnik. S-a încheiat procedura de vot în cadrul plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului României pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu.
S-a constatat o majoritate de voturi în favoarea demiterii Guvernului, din voturile ce au venit din partea PSD, USR și AUR, întrucât parlamentarii au votat cu bilele la vedere.
Astfel, din cei 466 de senatori și deputați ai camerelor reunite ale Parlamentului României au fost prezenți la ședința la care s-a dezbătut moțiunea de cenzură 318.

Rezultatele votării moțiunii de cenzură sunt următoarele:

Voturi valabil exprimate - 281
Pentru moțiunea de cenzură - 281 de voturi valabil exprimate
Împotrivă - 0
Prin urmare, a fost întrunită majoritatea necesară adoptării moțiunii de cenzură. Guvernul Florin Cîțu a căzut. Mai mulți parlamentari PNL, inclusiv Ludovic Orban, fiind prezenți nu au participat la vot.

Ce urmează

În cazul în care moțiunea de cenzură va fi adoptată și cade Guvernul Cîțu, președintele României, Klaus Iohannis, va invita partidele reprezentate în Parlament la Cotroceni pentru consultări legate de formarea unei noi majorități și desemnarea unui nou premier.
Guvernul - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2021
Politică
România și Republica Moldova, ședință comună de Guvern
După consultări cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare, Iohannis va desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru. Acesta din urmă va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Klaus Iohannis și-a amânat plecarea la ședința Consiliului European

Decizia a fost luată după ce Guvernul Cîțu ”a picat cu un scor istoric de 281 de voturi”. Știrea a fost dată ”pe surse” de România TV. Nu este confirmată oficial. Conform agendei președintelui, Iohannis trebuia să plece azi în Slovenia, unde azi, la Brdo, are loc, ora 20:20, reuniunea Informală a Consiliului European, iar mâine, la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest.

Posibile alegeri anticipate

Provocarea alegerilor anticipate este posibilă în cazul respingerii de către Parlament a cel puțin două solicitări de învestitură pentru un nou Guvern, într-o perioadă de 60 de zile.
Italy: 8 onboard die after small plane crashes into empty building near Milan - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Video
Intervenția pompierilor la locul prăbușirii avionului cu români la bord - VIDEO
Fluxul de știri
0