Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cine va beneficia de subvenții după scumpirea gazului

© Sputnik / Mihai Carausвалюта
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Abonare
Ministrul Andrei Spînu susține că statul va interveni cu ajutoare pentru perioada rece a anului. Iată ce categorie de populație va beneficia de aceste subvenții.
CHIȘINĂU, 5 oct – Sputnik. Guvernul va subvenționa majorarea tarifelor la gazele naturale. Anunțul a fost făcut de ministrul Economiei și Infrastructurii, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune ProTV.

"Guvernul este pregătit să vină cu un pachet de susținere. Deja am început discuțiile, calculele pentru ca să ne dăm seama cum putem veni în ajutor. Astfel, indiferent de care va fi creșterea pentru această iarnă, ne asigurăm că cetățenii noștrii vor fi capabili să o plătească", a declarat Spînu.

Potrivit ministrului, de aceste subvenții vor beneficia în mare parte cei care au o situație financiară vulnerabilă.
"Pachetul nostru va fi mai generos pentru cei mai vulnerabili. Cei care au un consum mai mare, credem noi că au și venituri mai mari și își permit această creștere de prețuri. Pentru aceste grupuri mai mici vom veni cu un pachet ca această creștere să fie posibil de plătit. Vom veni cu un ajutor în factură, precum a făcut și România, care a venit cu o subvenționare direct în factură", a spus Spînu.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Politică
Spînu: Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom
Amintim că pe 30 septembrie, contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova între concernul rus „Gazprom” și compania „Moldovagaz” a expirat. „Moldovagaz” a activat în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior. Astfel, în ultima zi a contractului, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat despre prelungirea contractului de livrare a gazelor pentru încă o lună.
”Pentru a nu periclita livrările de gaze pe termen scurt, astăzi, am confirmat prelungirea contractului de livrarea de gaze între MoldovaGaz și Gazprom pentru 1 lună”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.
Totodată, ministrul a menționat că discuțiile referitor la contractul de livrare a gazelor pentru Moldova continuă, iar ”prelungirea contractului are loc în aceleași condiții la care Moldova a primit gaze în luna septembrie”.
Potrivit contractului cu Gazprom prelungit cu o lună, prețul de achiziție a gazului pentru luna octombrie este de 790 de dolari mia de metri cubi.
Fluxul de știri
0