Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Un nou record la prețul gazului în Europa

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Abonare
Prețul gazului în Europa a doborât un nou record în această dimineață la contractele futures.
CHIȘINĂU, 5 oct - Sputnik. Potrivit datelor de tranzacționare de la ICE Futures, prețul futures al gazelor din Europa a atins un nou record istoric, depășind pentru prima dată 1200 de dolari pe mia de metri cubi.
Nivelul maxim la deschiderea pieței de tranzacționare din această dimineață a fost de 1228,8 de dolari, iar până la ora 9:17, ora Bucureștiului, contractele se apropiaseră deja de valoarea de 1250 de dolari, care este cu 7,6 la sută mai mare decât prețul estimat luni.
Imagine din arhivă - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2021
Internațional
Unele companii europene falimentează din cauza prețului la gaz
Costul gazului pe piața europeană a crescut în ultimele săptămâni - dacă la începutul lunii august contractele pentru aprovizionarea cu combustibil se tranzacționau la 515 dolari pe mie de metri cubi, atunci o lună mai târziu au crescut deja la 614 dolari, iar până la la sfârșitul lunii septembrie își dublaseră prețul.
Potrivit experților, acest lucru se datorează nivelului scăzut de umplere a instalațiilor de stocare a gazului de pe continent, ofertei limitate de la principalii furnizori și cererii mari de gaz lichefiat în Asia. În acest context, prețul acțiunilor Gazprom și-a reînnoit maximul istoric - peste 382 de ruble.
Fluxul de știri
0