Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Uniunea Europeană s-a pronunțat privind arestarea lui Saakashvili în Georgia

© AFP 2022 / VANO SHLAMOVMihail Saakașvili
Mihail Saakașvili - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Reprezentantul UE Nabil Massrali solicită autorităților din Georgia să respecte drepturile omului în contextul arestului lui Saakashvili.
Uniunea Europeană solicită autorităților din Georgia, în urma contextului creat de arestul fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, tuturor părților să manifeste mai multă reținere, respectarea legislației și a drepturilor fundamentale ale omului, a declarat pentru RIA Novosti reprezentantul oficial pentru politică externă al UE, Nabil Massrali.
Amintim că Mihail Saakashvili a fost reținut în Georgia, vineri, 1 octombrie la Tibilis. Înainte de aceasta, fostul președinte al Georgiei, a declarat de mai multe ori că intenționează să se întoarcă în țară pentru ca să se implice în alegerile generale locale din octombrie.
În Georgia, fostul lider georgian a fost dat în căutare în baza unor dosare penale intentate pe numele său. Reprezentanții autorităților georgiene au declarat în repetate rânduri că îl vor reține imediat ce va trece frontiera de stat.
„În legătură cu întoarcerea fostului președinte georgian Saakashvili în Georgia și arestarea sa ulterioară, UE solicită autorităților și opoziției să acționeze cu reținere și să respecte principiile statul de drept. Drepturile fundamentale ale omului trebuie respectate precum și respectarea procedurile legale corespunzătoare.", a declarat interlocutorul agenției.
Reprezentantul UE a menționat că „toate părțile poartă răspundere pentru implicarea în eforturile de escaladare a conflictului”.
"Un proces parlamentar incluziv, stabilitatea politică și sistemul judicatoresc care se bucură de încrederea cetățenilor georgieni sunt condiții prealabile pentru aprofundarea parteneriatului Georgiei cu UE în conformitate cu acordul de asociere", a spus Massrali.
Fostul președinte al Georgiei a fost condamnat în lipsă pentru uciderea bancherului Sandro Girgvliani și molestarea deputatului Valeri Gelashvili. În primul caz, el a fost condamnat la trei ani de închisoare, în al doilea - la șase. În plus, Saakashvili este implicat în cazurile de dispersarea demonstrațiilor stradale organizate de opoziție din 7 noiembrie 2007, pogromul companiei Imedi TV și delapidarea fondurilor din bugetul de stat, acestea din urmă sunt încă examinate de instanța de judecată.
Peter Michalko - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Editorialist
Dovedit: Uniunea Europeană își bagă coada în justiția moldovenească
Fluxul de știri
0