Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Autonomia găgăuză și-a ales deputații din Adunarea Populară: Rezultatele preliminare

© Sputnik / Mihai CarausПодсчет голосов на досрочных парламентских выборах в Молдове-2021
Подсчет голосов на досрочных парламентских выборах в Молдове-2021 - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2021
Abonare
Locuitorii din UTA Găgăuzia au participat duminică la alegerile pentru Adunarea Populară. În 11 circumscripții s-a desfășurat al doilea tur, iar în șase circumscripții au avut loc alegeri repetate.
CHIȘINĂU, 4 oct - Sputnik. Duminică, 3 octombrie, în Găgăuzia au avut loc alegeri pentru Adunarea Populară. În 11 circumscripții as-a desfășurat turul doi de scrutin, după ce niciunul dintre candidați nu a acumulat mai mult de jumătate dintre voturi, iar în alte șase circumscripții s-a desfășurat alegerile repetate din motiv că la scrutinul din 19 septembrie nu s-a prezentat numărul necesar de alegători.
Potrivit Comisiei Electorale din UTA Găgăuzia, la scrutinul din 3 octombrie au participat 25 548 de cetățeni, ceea ce constituie 38,2% din numărul alegătorilor incluși în liste. Datele arată că cea mai mare rată de participare, de 78,2 la sută s-a înregistrat în circumscripția Bugeac, unde Vladimir Cîssa l-a învins pe Alexandr Chendighelean, iar cea mai joasă rată de participare, de doar 37,2% , s-a constatat în circumscripția Baurci, unde Grigori Cadîn a învins cu 1 076 de voturi.
Alegeri în Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2021
Nu toți și-au păstrat mandatele: Cum au decurs alegerile din Găgăuzia
Amintim că în data de 19 septembrie găgăuzii au mers la vot pentru a alege deputații Adunării Populare pentru un nou mandat de patru ani. Alegerile s-au desfășurat în 35 circumscripții electorale uninominale. Astfel, în urma scrutinului, s-au ales doar 18 deputați, iar ceilalți au fost aleși ieri.
Totodată, în șase circumscripții alegerile nu au fost valide din cauza prezenței joase la urnele de vot, mai puțin de 33,3% dintre alegători au mers la secțiile de votare. În aceste sectoare, duminică, 3 octombrie, au avut loc alegeri repetate, însă fără prag obligatoriu de prezență. Astfel rezultatele vor fi valide indiferent de numărul de alegători prezenți la urne.
La scrutinul din 19 septembrie s-au înscris în cursă 123 de candidați. Pentru primul tur de alegeri autoritățile din UTA Găgăuzia au alocat peste trei milioane de lei.
Potrivit mai multor observatori care au monitorizat alegerile din UTA Găgăuzia, în ambele scrutine nu s-au înregistrat încălcări grave ale legislației.
Fluxul de știri
0