Nu toți și-au păstrat mandatele: Cum au decurs alegerile din Găgăuzia

© Sputnik / Maxim TopalAlegeri în Găgăuzia
Alegeri în Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2021
Abonare
Nu toți deputații din ultima legislatură a Adunării Populare a Găgăuziei și-au păstrat mandatele în cadrul alegerilor care s-au desfășurat ieri în regiune.
COMRAT, 20 sept - Sputnik, Maxim Topal. Prezența la urne a fost slabă la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei.
Până la ora 18:00, pragul de participare minim admisibil pentru recunoașterea alegerilor în Găgăuzia ca valide nu fusese atins.
Dar în ultimele trei ore de vot, mai mult de 8% dintre alegători au mers la secțiile de votare, datorită cărora rata de participare a atins 40,6%. Au votat 47 de mii 97 de alegători.
Cu toate acestea, pragul de participare nu a fost depășit în toate circumscripțiile electorale. Majoritatea locuitorilor din două raioane din Comrat nu au participat la alegeri. În circumscripția nr. 2, 32,4% dintre cetățenii cu drept de vot au venit la urne, iar în circumscripția nr. 3 - doar 26,4%.
În satul Beșalma, 29,1% dintre alegători au votat. În ambele secții ale satului Kongaz, precum și în secția nr. 10 din Vulcănești nu a fost depășit pragul de participare de 33%.
Potrivit președintelui CEC din Găgăuzia, Iana Kovalenko, s-au desfășurat calm, în general. Dar au fost înregistrate și o serie de încălcări și plângeri - despre fotografierea buletinelor de vot, transportarea alegătorilor și altele.
Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia nu a aprobat încă oficial rezultatele alegerilor. Dar există deja rezultate preliminare - după primul tur al alegerilor, cinci deputați actuali ai Adunării Populare își vor pierde mandatele.
Este vorba de Elena Karamit (Avdarma), Ruslan Garbalî (Ceadîr-Lunga), Natalia Șoșeva (Joltai), Sergey Cernev (Vulcănești) și Ecaterina Jekova (Cișmichioi).
În total, în Găgăuzia sunt 35 de circumscripții uninominale, unde au fost aleși 35 de deputați. Din primul tur au fost aleși 17 deputați ai Adunării Populare de legislatura a 7-a.
Și-au păstrat portofoliile - Fiodor Ianioglo, Nikolai Raia, Stepan Sarioglo, Nikolai Ormanjî, Ilia Uzun, Mihail Jelezoglo, Dmitri Manastîrlî , Sergey Cimpoieș și Valentin Gaidarjî.
Au devenit deputați și veterinarul Alexander Dinjos, speakerul Adunării Populare de legislatura cincea Dmitri Konstantinov, directorul de liceu Elena Iurchenko (Chadîr-Lunga), antreprenorul Ivan Karaja, ofițerul de poliție Nikolai Andruțoi, inspectorul serviciilor de mediu Alexandr Toporaș, directorul elevatorului Dmitri Topal și liderul agricol Leonid Kiosa.
Выборы депутатов Госдумы, Кишинев - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2021
Rusia
Misiunea de observatori din partea CSI a apreciat desfășurarea alegerilor din Rusia
În total, 113.849 de locuitori ai autonomiei au figurat pe listele electorale la ultimele alegeri. Al doilea tur al alegerilor pentru Adunarea Populară va avea loc în 18 circumscripții electorale duminică, 3 octombrie. Conform legislației autonomiei, în acele circumscripții unde nu a existat prezența la primul tur, nu va exista prag de participare la alegerile repetate.
Dacă nu va fi un câștigător în primul tur al alegerilor repetate, al doilea tur va avea loc două săptămâni mai târziu - pe 17 octombrie.
Fluxul de știri
0