Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert: Ce trebuie să facă Guvernul pentru a obține un preț bun la gaz

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 02.10.2021
Abonare
Costul gazului este o chestiune de care trebuie să se preocupe oficialii la cel mai înalt nivel, nu funcționarii obișnuiți. De această părere este expertul economic Sergiu Ungureanu.
CHIȘINĂU, 2 oct - Sputnik. Sergiu Ungureanu a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre felul în care Guvernul din Moldova poate stabili cu Rusia costul gazului, menținând în același timp legături economice între cele două țări.
Republica Moldova ar trebui să inițieze negocieri cu partea rusă la nivel de Guvern, Parlament și Președinție, deoarece autoritățile ar trebui să fie interesate să rezolve problema gazului. De această părere este expertul Sergiu Ungureanu, care a mai declarat că în Ungaria problema gazului a fost soluționată la cel mai înalt nivel și că acest lucru nu a fost făcut de funcționarii obișnuiți, care în cele din urmă ar putea spune că nu rezolvă nimic.

„În același timp, Guvernul Republicii Moldova ar trebui să fie mai vorbăreț, ținând cont de interesele comune ale țărilor noastre. Produsele moldovenești sunt interesante pentru Rusia, iar Moldova are nevoie de gazul rusesc. Chiar și în formula existentă pentru prețul gazului, toate elementele sunt calculate separat, iar fiecare dintre ele este un subiect de discuție, în urma căreia vom obține costul final al gazului”, susține economistul.

gaz - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Analize și opinii
De ce Moldova ”nu vrea” să negocieze un contract bun cu Gazprom, după exemplul Ungariei
Ungureanu a precizat că Moldova nu este un mare consumator de gaze - volumul său nu depășește un miliard de metri cubi pe an. Expertul susține că pentru „Gazprom” acest lucru nu este mult și, dacă autoritățile noastre vor negocia cu partea rusă, vor putea obține un preț bun. Guvernul Republicii Moldova trebuie să joace inteligent și în interesul cetățenilor, în ciuda politicii de integrare europeană a partidului de guvernământ, a mai adăugat Ungureanu.
„Pe de altă parte, Moldova trebuie să mențină legături economice cu Rusia, astfel încât gazul să nu coste prea mult oamenii, economia și țara. În caz contrar, după ce vor crește prețurile la gaz, se vor majora și cele la electricitate, alimente și combustibil. „Moldovagaz” a prezentat cerințele sale Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE) pentru a majora prețul gazului. ANRE va face calcule și va stabili cu cât vor crește tarifele”, a conchis expertul.
Fluxul de știri
0