Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

De ce Moldova ”nu vrea” să negocieze un contract bun cu Gazprom, după exemplul Ungariei

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediagaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Abonare
De ce Moldova nu ”vrea” să negocieze un contract bun cu Gazprom cu privire la prețul gazelor, după exemplul Ungariei. Răspuns la această întrebare a oferit analistul politic Corneliu Ciurea, invitat în studioul Sputnik Moldova.
CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Guvernarea nu vrea să negocieze cu Rusia un nou contract la gaz cu preț decent pentru că acest lucru va însemna un anumit preț politic. De această părere este analistul politic Corneliu Ciurea, invitat în studioul Sputnik Moldova.

”Comportamentul de astăzi al țărilor occidentale este, vorbind rusește ”каждый за себя”: De azi înainte, fiecare negociază cu Rusia pe cont propriu, se descurcă așa cum poate. Doar că nemții și alte state europene importante, cu adevărat așa vor face, dar moldovenii, din păcate, țin cont de loialitățile lor geopolitice anterioare și actuale și spun că noi nu putem să negociem. Cel puțin asta reiese din comportamentul guvernării din ultima vreme, că nu prea vrea să negocieze cu Rusia un nou contract la gaz cu preț decent pentru că acest lucru va însemna un anumit preț politic”, a comunicat analistul politic.

Corneliu Ciurea consideră că, actualmente, interesele țării noastre cer în mod imperios ca Moldova să semneze un contract avantajos, chiar și cu anumite prețuri geopolitice.
Potrivit lui, aceste costuri vor fi mai curând al occidentalilor, iar ei nu vor să le suporte.
Secretar general al Guvernului, Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Economie
Spînu - Prețul la gazele naturale crește astronomic
Analistul politic este de părerea că țara noastră ar putea face anumite concesii în ceea ce privește Transnistria.
”O concesie este să cumpărăm în continuare energie electrică la prețuri mai mici de la centrala de la Cuciurgan, pentru că, în mod normal, ucrainenii și poate chiar și occidentalii vor cere ca să cumpărăm energie electrică de la ucraineni, așa cum ni se propune în ultimul timp și chiar avem în permanență oferte la acest capitol. Însă la ucraineni e mai scump. Și acum contractul cu ungurii al Rusiei din nou pune în dificultate Ucraina, pentru că practic lipsește o bună parte din gaze care nu vor mai ajunge în conducta ucraineană. Gazul livrat de către Rusia spre Ungaria nu va mai intra în conductele ucrainene”, a menționat Ciurea.
Din punct de vedere geopolitic, spune interlocutorul, interesul nostru este să semnăm un contract cât mai avantajos, chiar cu anumite costuri politice.
”Eu nu cred că rușii cer acum foarte mult din partea noastră. Ei ar putea cere ca noi în continuare să achiziționăm energie electrică de la Cuciurgan. Alta este că să nu mizăm prea mult pe gazoductul Iași-Chișinău. Sunt anumite lucruri de interes pentru Rusia, dar ele nu sunt vitale pentru noi”, a adăugat Corneliu Ciurea.
Analistul politic este de părerea că asupra țării noastre există o presiune geopolitică foarte mare din altă parte, și anume din Ucraina și Occident, care vor ca noi să nu luăm bani și ajutor de la Rusia.
”Ni se cere o loialitate deplină și am impresia că actuala guvernare este prizonierul acestor solicitări ale occidentului, ale Ucrainei, pentru că e vorba despre un tandem care funcționează din ce în ce mai prost, dar încă funcționează. Din această cauză Guvernarea păstrează tăcerea, nu vrea să ne informeze cu privire la evoluția negocierilor și riscăm să ne pomenim într-o bună zi cu un contract, un preț foarte prost pentru noi”, a punctat Corneliu Ciurea.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2021
Societate
Spînu: Contractul de livrare a gazelor - prelungit pentru o lună
Fluxul de știri
0