Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Avertizare: Marea Britanie riscă să se confrunte cu o criză alimentară

© Sputnik / Густаво Вальенте / Accesați arhiva multimediaRedeschiderea pub-urilor și restaurantelor în Marea Britanie
Redeschiderea pub-urilor și restaurantelor în Marea Britanie - Sputnik Moldova, 1920, 02.10.2021
Abonare
Marea Britanie riscă cu o criză pentru securitatea alimentară din cauza lipsei de forță de muncă, în special a măcelarilor.
BUCUREȘTI, 2 oct – Sputnik. Securitatea alimentară a Marii Britanii este amenințată din cauza insuficienței brațelor de muncă, inclusiv a 10 mii de măcelari, a declarat agenției RIA Novosti un reprezentant al Asociației britanice a producătorilor de carne (BMPA).
După ieșirea din UE și ca urmare a restricțiilor determinate de pandemia COVID-19, Marea Britanie s-a ciocnit cu o lipsă cronică a forței de muncă. Numărul insuficient de șoferi de camioane a provocat deja o criză a combustibilului și probleme legate de distribuire a produselor alimentare prin țară. Săptămâna trecută guvernul țării a decis să elibere 5 mii de vize pe termen scurt pentru șoferi de camioane, precum și 5,5 mii de vize pentru angajați la fermele de păsări.
“Am avertizat asupra unei lipse cronice de măcelari pentru o anumită perioadă și conform aprecierilor noastre, insuficiența lucrătorilor cu o calificare de măcelar constituie aproximativ 10 mii de persoane. Din ianuarie, când angajații calificați au s-au întors în UE, acest număr a crescut treptat”, a declarat serviciul de presă al asociației.
Reprezentanții ramurei avertizează că în cazul în care numărul măcelarilor va scădea sub nivelul necesar, atunci producția de carne va încetini. Problema este agravată de faptul că Marea Britanie nu dispune de cadre pregătite, iar cetățenii britanici evită astfel de activități.
Asociația a explicat că procesul de prelucrare a cărnii reprezintă un proces complicat, care nu poate fi automatizat, pentru că în linia de producție este nevoie de prudența și perspicacitatea unui măcelar pregătit. De asemenea, este o muncă fizică grea, fapt care reduce numărul pretendenților.
Situația s-a agravat după Brexit și pandemia coronavirusului, ramurile din domeniu au început să se bată pentru angajați. Asociația susține că în prezent cele mai importante sectoare din industria alimentară se confruntă cu o lipsă de muncitori, iar lucrătorii sunt atrași din alte sectoare, fiind gata ca să majorareze salariului cu 20-30 la sută.
Крым - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Internațional
Pericol de catastrofă ecologică în Marea Neagră
“În țară nu există 10 mii de măcelari profesioniști, care ar fi gata să se angajeze. Singura sursă a forțelor de muncă ar fi străinii. În cazul în care guvernul nu va întreprinde niște acțiuni în termen scurt, sub formă de muncitori străini, vom observa o restrângere a acestei ramuri cheie și o șubrezire a securității alimentare a Marii Britanii”, subliniază asociația.
BMPA a menționat că pentru instruirea și angajarea unui măcelar profesinist este nevoie de cel puțin 18 luni.
Fluxul de știri
0