Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

A fost ales vicepreședintele și secretarul Comisiei Electorale Centrale

© Sputnik / Mihai CarausComisia Electorală Centrală a Republcii Moldova
Comisia Electorală Centrală a Republcii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Abonare
Pavel Postică a fost ales vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale, iar Alexandru Berlinschi a fost numit în funcția de secretar al CEC.
CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. În cadrul ședinței de vineri, 1 octombrie, a CEC, membrii Comisiei au ales vicepreședintele și secretarul pe motiv că a expirat termenul maxim prevăzut de lege, adică 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de confirmare a noii componente a CEC. Astfel, Pavel Postică a fost ales vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale, iar Alexandru Berlinschi a fost numit în funcția de secretar al instituției.
Amintim că pe 16 septembrie, deputații au votat pentru alegerea membrilor CEC. Din cei nouă candidați propuși de deputați au fost aleși doar cinci, pentru că candidații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu s-au prezentat la ședință, la fel ca și deputații care i-au propus.
Conform proiectului de lege propus de deputați, cinci candidați sunt din partea PAS. Trei membri au fost propuși de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, iar fracțiunea parlamentară a Partidului „ȘOR”.
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Economie
Vot unanim în Parlament: Pentru ce au votat deputații
Este de menționat faptul că toți candidații propuși de fracțiunea PAS au întrunit numărul necesar de voturi, dar candidatura partidului „ȘOR”, Vadim Banaru, nu a fost susținută de majoritatea parlamentară. Astfel, el a acumulat doar șase voturi.
Anterior, Maia Sandu a semnat un decret prin care l-a desemnat pe Pavel Postică în calitate de membru CEC. În data de 17 septembrie, Angelica Caraman a devenit președintele CEC. Este de menționat faptul că persoanele alese în funcție de conducere a CEC activează permanent, ceilalți membri fiind convocați de președintele Comisiei după caz. Mandatul Comisiei Electorale Centrale este de 5 ani.
Amintim că opt membri ai Comisiei Electorale Centrale sunt desemnați cu votul majorității deputaților aleși, iar unul de către președintele țării. Precizăm că mandatul fostei componențe CEC a expirat în luna iunie, însă din cauza alegerilor parlamentare anticipate, care au avut loc la 11 iulie, a fost prelungit cu 90 de zile.
Fluxul de știri
0