Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Vot unanim în Parlament: Pentru ce au votat deputații

© Sputnik / Mihai Carausвалюта
валюта - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Abonare
Veniturile și cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi majorate.
CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Veniturile și cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pentru acest an vor fi majorate cu 4,1%. Deputații au votat în unanimitate, în prima lectură, pentru modificarea BASS. Astfel, veniturile și cheltuielile BASS vor crește cu aproape un miliard de lei.
Certificat digital COVID - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Politică
Certificatele de vaccinare anti-COVID eliberate de Moldova, recunoscute în Slovenia
Potrivit documentului, vor crește, în special, cheltuielile de personal, pentru bunuri și servicii, pentru prestațiile sociale, inclusiv pentru actualizarea coeficientului de indexare a pensiilor și de majorare a pensiei minime pentru limita de vârstă până la 2 000 de lei, începând cu 1 octombrie.
La fel, va crește mărimea medie a alocațiilor, inclusiv pentru susținerea persoanelor care nu întrunesc condițiile pentru obținerea dreptului la pensie – cu 131 266,2 de mii de lei. De asemenea, vor crește cheltuielile de îngrijire a persoanelor cu dizabilități cu 24 439,0 de mii de lei.
„Cheltuielile pentru asigurarea cu pensii militarilor în termen și familiilor acestora se vor majora cu 512,2 mii de lei; pentru susținerea financiară a persoanelor în caz de dizabilitate sau deces survenită în urma accidentelor de muncă prin capitalizarea plăților periodice – cu 85,4 mii de lei, iar cele legate de asigurarea cu pensii a cetățenilor care au participat la lichidarea urmărilor avariei de la C.A.E. Cernobîl și familiilor acestora — cu 556,7 mii de lei”, mai este precizat în proiectul Bugetului asigurărilor sociale de stat.
Proiectul de modificare a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021 are menirea de a gestiona eficient și în mod transparent sursele de finanțare destinate sistemului public de asigurări sociale. Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.
Fluxul de știri
0