Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scandal în Parlament: Convenția de la Istanbul, mărul discordiei

© Photo : Miroslav RotariДепутаты парламента Молдовы рассматривают вотум доверия правительству Гаврилицы
Депутаты парламента Молдовы рассматривают вотум доверия правительству Гаврилицы - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Abonare
Ședința de astăzi a Parlamentului nu a trecut fără scandal. Iată ce nu au putut împărți deputații.
CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. În cadrul ședinței de vineri a Parlamentului, deputații au aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul), în prima lectură. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-au opus introducerii proiectului dat pe ordinea de zi și au părăsit sala de ședințe în timpul examinării documentului. Astfel, doar 54 de deputați PAS au aprobat ratificarea Convenției de la Istanbul.
Prin ratificarea Convenției, autoritățile Republicii Moldova se angajează ca violența împotriva femeilor să fie pedepsită conform legii. Totodată, ar urma să se aloce bani pentru centrele de criză pentru victimele violenței, linii telefonice de urgență, adăposturi pentru victime, dar și pentru servicii de consiliere psihologică și juridică.
Мечеть Айя-София в Стамбуле - Sputnik Moldova, 1920, 20.03.2021
Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul: Iată de ce
„Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea împotriva femeilor și a violenței domestice, semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017, reprezintă cel mai cuprinzător instrument juridic internațional pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și violenței domestice, din perspectiva drepturilor omului”, a menționat deputatul Doina Gherman.
Tratatul cu 81 de articole a fost adoptat la 11 mai 2011. Până acum a fost ratificat de 34 de state-membre ale Consiliului Europei, fiind semnat de alte 12 state, inclusiv de Republica Moldova. Totodată, Convenția a fost semnată de Uniunea Europeană.
Fluxul de știri
0