Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu - Prețul la gazele naturale crește astronomic

© Photo : Cancelaria de StatSecretar general al Guvernului, Andrei Spînu
Secretar general al Guvernului, Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat prețul la pe care Moldovagaz îl va achita Gazpromului pentru livrarea gazelor naturale în luna octombrie 2021.
Acesta va constitui 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, în condițiile în care doar în luna septembrie, potrivit declarațiilor unuia dintre directorii ANRE, Ștefan Creangă, prețul pentru o mie de metri cubi a fost de 550 de dolari, iar în luna august 440 de dolar pentru mia de metri cubi.
"Iată situația la moment. În contractul actual cu Gazprom există un termen recent introdus ce leagă prețul de contract de prețul mediul lunar al gazului pe bursa germană NSG. 550 de dolari în august (prețul - n.n.) care a fost aplicat de MoldovaGaz în luna septembrie, 790 de dolari pentru septembrie aplicat la noi în luna octombrie", a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
El spus că acest preț - de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi este doar pentru luna octombrie, dar prețul de viitor al prețului la care vor fi livrate gazele rusești urmează să fie stabilit.
"Pentru a nu periclita livrarea de gaze în această perioadă, am decis să prelungim contractul pentru o singură lună. Discuțiile referitor la contractul pe un termen mai lung continuă. Săptămâna viitoare, împreună cu colegii de la MoldovaGaz, voi participa la forumul internațional al gazelor din Sankt Petersburg, unde voi continua să discut cu administrația Gazprom", a precizat Spânu.
Spînu a precizat că deocamdată prețul la metru cub în facturi nu se va schimba.
Prețul stabilit la început de an a fost de doar 148,8 de dolari pentru o mie d metri cubi.
Fluxul de știri
0