Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kievul a anunțat suspendarea de către „Gazprom” a tranzitului către Ungaria prin Ucraina

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Abonare
Kievul a anunțat suspendarea tranzitului de gaze către Ungaria prin sistemul ucrainean de transport de gaze de către Gazprom.
Operatorul ucrainean de transport al gazelor a declarat că Gazprom a suspendat pomparea gazelor către Ungaria pe teritoriul ucrainean încă de la șapte dimineața.
Compania a explicat că nu au fost primite cereri de tranzit, deși au fost contractate capacitățile corespunzătoare pentru întregul an de gaze naturale (de la 1 octombrie 2021 până la 30 septembrie 2022) în valoare de 24,6 milioane de metri cubi pe zi.
„Ținând cont de faptul că importul de gaze naturale din Ungaria a fost efectuat printr-un revers virtual, nu există posibilitatea importului din Ungaria fără tranzit”, se spune în mesaj.
Directorul general al operatorului ucrainean, Serghei Makogon, a spus că Kievul nu și-a încălcat niciodată obligațiile față de Budapesta de zeci de ani. În același timp, el a subliniat că ruta ucraineană este profitabilă din punct de vedere economic, deoarece este cea mai scurtă cale de aprovizionare către Ungaria.
În plus, Makogon a acuzat Gazpromul că „folosește efectul de levier în scopuri aparent politice” și a cerut încetarea „dominanței tot mai mari a unui jucător” pe fondul creșterilor șocante a prețului gazului în Europa.
Contractul între Gazprom și compania maghiară MVM CEEnergy Ltd. a intrat în vigoare astăzi. În conformitate cu acesta, Budapesta va primi anual 4,5 miliarde de metri cubi de gaz în următorii 15 ani prin fluxul turcesc (Turkish Stream) și sistemele de transport al gazelor din sud-estul Europei: 3,5 miliarde prin Serbia și un miliard prin Austria.
Secretar general al Guvernului, Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Economie
Spînu - Prețul la gazele naturale crește astronomic
Kievul consideră acest acord o lovitură și a spus că vor face apel la Comisia Europeană cu o cerere de verificare a acordului pentru respectarea legislației europene în domeniul energiei. Autoritățile maghiare au declarat că reacția Ucrainei este o ingerință în afacerile interne.
Fluxul de știri
0