Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert: Avem cel mai mare preț la benzină din istoria țării

© Sputnik / Mihai Carausавтозаправка
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Abonare
Prețul pentru un litru de benzină în țara noastră se apropie de valoarea unui euro.
CHIȘINĂU, 1 oct – Sputnik. Prețul pentru un litru de benzină se apropie de valoarea unui euro, iar asta reprezintă un record la nivel național din istoria țării. Precizarea a fost făcută de economistul Veaceslav Ioniță într-o postare pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, în trimestrul III al anului, prețul mediu de comercializare a benzinei 95 a fost estimativ de 20 de lei pentru un litru.
La pompă prețul este în mediu cu aproximativ 2,1% mai mare, cea ce înseamnă 20,4 de ei pentru un litru pentru consumatorul de rând. Expertul spune că unul din factori care a determinat această creștere este majorarea accizelor. Această majorare a dus la creșterea prețului cu circa 50 bani/litru.
„Deprecierea cu 4% a valutei naționale a dus la majorarea prețului cu 35 bani/litru. Creșterea prețurilor pe plan internațional cu 65%, de la 44,3 USD/Barril la finele anului 2020 la 73 USD/Barril în trimestrul III al anului 2021”, notează Ioniță printre factorii care au determinat creșterea prețului la benzină.
Acesta mai spune că formula de calcul a Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică este „un dezastru în perioada de creștere a prețurilor”, ceea ce este contrar interesului consumatorului și zecilor de companii mici petroliere.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2021
Economie
Nicio zi fără scumpiri: ANRE anunță din nou prețuri mai mari pentru benzină și motorină
De precizat, mâine vom plăti mai mult pentru benzină cu patru bani, astfel un litru de benzină A 95 va costa 20,71 lei. Pentru un litru de motorină vom plăti 17,48 lei, cu opt bani mai mult decât astăzi. Aceste prețuri vor fi valabile până luni, inclusiv.
Fluxul de știri
0