Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria pune la punct Ucraina pe tema gazului rusesc

© AFP 2024 / ADEM ALTANPéter Szijjártó
Péter Szijjártó - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2021
Abonare
Ungaria dă iarăși o lecție de diplomație fermă și pune Kievul la punct pe tema tranzitului de gaz rusesc și a contractului pe 15 ani dintre Budapesta și Gazprom.
BRUXELLES, 29 sept – Sputnik. Péter Szijjártó, şeful diplomaţiei ungare, a anunțat pe pagina sa de socializare că Budapesta consideră că este o încălcare a suveranităţii sale faptul că Ucraina doreşte să împiedice aprovizionarea în siguranţă a Ungariei cu gaze naturale.
”Nu admitem acest lucru şi l-am convocat, marţi, pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta, la Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior”, a adăugat ministrul ungar.
În postarea sa, Péter Szijjártó a amintit că ieri a fost semnat contractul cu Gazprom care garantează aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale pentru următorii 15 ani.
“Este un mare succes, deoarece, pe de o parte, în lumea incertă de astăzi, tot ce oferă previzibilitate are o valoare deosebită, pe de altă parte, am convenit asupra unei formule de preţ care să asigure menţinerea pe termen lung a rezultatelor reducerii cheltuielilor de întreţinere”, a mai spus ministrul. El a arătat însă că a fost profund revoltat de decizia Guvernului ucrainean care a atacat contractul la Comisia Europeană.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2021
Internațional
Prețul gazului în Europa a sărit peste o mie de dolari
“Nu e treaba ucrainenilor cu cine încheiem noi acorduri”, le-a transmis Budapesta liderilor de la Kiev, ministrul de Externe al Ungariei arătând că gestul Ucrainei este o încălcare gravă a suveranităţii țării şi a intereselor sale de securitate naţională prin aceea că Ucraina dorește să împiedice alimentarea în siguranţă cu gaze naturale a ţării, încălzirea caselor cetăţenilor care trăiesc în Ungaria şi funcţionarea industriei.
Potrivit lui Péter Szijjártó, măsura luată de partea ucraineană este neprietenoasă, mai ales după sprijinul oferit în mai multe rânduri, precum: aparate pentru ventilaţie mecanică, echipamente medicale, îngrijirea militarilor, tabere pentru copii, finanţarea investiţiilor, pe care Ucraina le-a primit până în prezent din partea Ungariei.
“Nu admitem încercarea de a ni se încălca suveranitatea şi l-am convocat pe ambasadorul Ucrainei la Ministerul de Externe”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.
Ministerul de Externe de la Kiev a emis ieri un comunicat prin care iniţiază amânarea următoarei Reuniuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale de Cooperare Economică Ungaro-Ucraineană şi indică faptul că se va adresa Comisiei Europene, în urma semnării contractului ungaro-rus privind furnizarea gazelor naturale pe termen lung.
Ministerul ucrainean de externe s-a declarat “surprins şi dezamăgit” de decizia Ungariei de a încheia un contract cu grupul rus Gazprom, în data de 27 septembrie 2021, la Budapesta, în vederea furnizării de gaze naturale pe o rută care ocoleşte Ucraina.
Péter Szijjártó - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2021
Internațional
Război al declarațiilor între Ungaria și Ucraina după semnarea acordului cu Gazprom
Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Peskov, a reacționat la ingerința Ucrainei, declarând că acel contract privind livrarea gazului încheiat cu Federația Rusă garantează Ungariei aprovizionarea fiabilă și ritmică cu gaz, nu încalcă drepturile și normele internaționale ale nimănui și nimeni, nici Ucraina, nu are dreptul să se amestece în relațiile comerciale și economice.
"O astfel de reacție nu necesită careva acțiuni de răpuns. Punem în aplicare relațiile noastre bilaterale cu Ungaria. Vorbim despre un contract pe termen lung, care, de fapt, va garanta aprovizionarea fiabilă, previzibilă, regulată cu combustibil albastru către Ungaria și garantată , rute profitabile din punct de vedere economic", a declarat Peskov reporterilor.
Fluxul de știri
0