Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Prețul gazului în Europa a sărit peste o mie de dolari

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2021
Abonare
Pentru prima dată în istorie, prețul gazului în Europa a depășit o mie de dolari pe mia de metri cubi.
Prețurile gazelor pe piața futures din Europa pentru prima dată în istorie au depășit cuantumul de o mie de dolari pe mia de metri cubi, rezultă din datele publicate de ICE Futures.
Conform datelor anunțate astăzi, după deschiderea bursei, contractele futures, conform indicelui olandez TTF, au început să se tranzacționeze (la 10:10 ora Bucureștiului) de la prețul 992 USD și până a atins un maxim istoric de aproape 1030 USD.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2021
Internațional
Ungaria a semnat cu Gazprom acordul de livrare a gazului până în 2036
Ultimul preț record la gaz a fost înregistrat pe data de 15 septembrie, când a atins cotația de 963,9 pentru o mie de metri cubi.
Prețul gazului în Europa a crescut, în ultimele săptămâni, cu peste 1,5 ori, astfel că la 1 septembrie a.c. prețul gazului se tranzacționa cu 614 dolari pe mie de metri cubi.
Analiștii consideră că acestă creștere a prețurilor se datorează mai mult îngrijorării cu privire la un posibil deficit de gaze naturale din cauza unui număr scăzut al depozitelor europene de stocare a gazelor. În plus, cererea crescută este determinată de redresarea economică și de factorii meteorologici, precum și de o eventuală concurență care poate apărea din partea piețelor asiatice, dar și aprovizionarea limitată a celui mai mare furnizor european, Gazprom.
Fluxul de știri
0