Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Contract avantajos între Ungaria și Gazprom: Ce trebuie să învețe Chișinăul

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2021
Abonare
Cum ar putea soluționa Republica Moldova problema gazului prin exemplul Ungariei.
CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. În Ungaria există un dialog, inclusiv politic, inclusiv comercial, larg, cu Federația Rusă. În Republica Moldova, odată cu venirea noii guvernări, deocamdată se exclude existență unor dialoguri formate din discuții mai largi. Acest lucru ar putea influența existența unui parteneriat, a unor relații bune și dinamice cu Federația Rusă. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de expertul economic, Roman Chircă.
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2021
Economie
Chișinăul, în discuții cu Gazprom: La ce preț să ne așteptăm
Potrivit expertului, un dialog nu înseamnă cedarea anumitor poziții strategice ale Republicii Moldova, dar mai degrabă crearea unei atmosfere care ar putea duce la negocierea unui contract preferențial pentru țara noastră.
„Nu doar Ungaria, dar și Germania are dispute serioase și dezacorduri cu Federația Rusă pe diferite probleme geopolitice, regionale. În același timp au reușit să construiască un format de cooperare economică destul de dinamic. La noi, cel mai probabil, guvernarea nu are o strategie de comunicare cu Federația Rusă, altfel nu poate fi explicată această reticență la orice contact cu Rusia”, a explicat Roman Chircă.
În context, expertul a dat exemplu altor guvernări, care au reușit să mențină o comunicare tehnică cu Federația Rusă. Chircă mai spune că dacă Republica Moldova ar putea sta în acest format tehnic, asta ar putea facilita multe din negocieri. E vorba de cele din problema gazului, a exportului de fructe în Federația Rusă, dar și alte domenii de cooperare.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2021
Internațional
Ungaria a semnat cu Gazprom acordul de livrare a gazului până în 2036
Fluxul de știri
0