Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Chișinăul, în discuții cu Gazprom: La ce preț să ne așteptăm

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2021
Abonare
Negocierile dintre MoldovaGaz și Gazprom privind prețul gazelor naturale continuă. La ce preț să ne așteptăm.
CHIȘINĂU, 29 sept – Sputnik. Noul contract dintre MoldovaGaz și Gazprom se referă doar la volumele de livrare, nu și la preț. Iar toată panica care se crează în jurul subiectului privind prețul la gazele naturale estea creată artificial. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de expertul economic, Roman Chircă.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2021
Internațional
Prețul gazului în Europa a sărit peste o mie de dolari
Potrivit lui, vom avea o creștere de la 4,29 cât este acum până la 6 lei.
„Nu se negociază prețul, ci volumele. Există o confuzie în spațiul public precum că noul contract va negocia prețul la gaze, lucru absolut greșit. Prețul la gaze este stabilit în baza a două formule și în prezentul, dar și în viitorul contract cu Gazprom. Potrivit MoldovaGaz, pe parcursul consumului mic în perioada anului achităm după modelul contractelor spot, adică contracte pentru partide mici de la bursele europene și contractele care se încheie în spațiul Uniunii Europene. În aceste cazuri avem o mișcare masivă de prețuri, când s-a ajuns la o mie de dolari pentru o mie de metri cubi. Noi, Republica Moldova, am achiziționat în luna septembrie anumite partide chiar la 500 de dolari. Dar, cum spuneam, această mărime se achită doar pentru consumul modest”, a precizat expertul.
Potrivit lui Chircă, în perioada rece a anului, Republica Moldova trece la altă formulă, stabilită în contractul Gazprom.
Péter Szijjártó - Sputnik Moldova, 1920, 27.09.2021
Internațional
Război al declarațiilor între Ungaria și Ucraina după semnarea acordului cu Gazprom
„Este vorba de formula privind costul energetic. Acest lucru înseamnă că vom avea referințe la prețurile de petrol, dar și la alte surse energetice, ceea ce înseamnă un preț mult mai mic. Această panică care se crează în special în spațiul european se referă pe o perioadă scurtă”, a mai spus Roman Chircă.
Șeful Gazprom Alexei Miller  - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Politică
Vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu șeful Gazprom Alexei Miller
Expertul mai spune că panica și criza creată în ultimele două luni va mai dura probabil cel puțin încă două trei luni. În concluzie, Roman Chircă a reiterat că un tarif de 6 lei ar fi maximul ce vom putea obține pentru perioada de iarnă. Chiar și așa, expertul spune că această creștere de 2 lei, la un consum lunar s-ar ridica la 60 de lei, ceea ce este o povară suplimentară. În acest caz, statul trebuie să vină cu compensații care să ajute oamenii.
Fluxul de știri
0