Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

General de armată în rezervă: Norul toxic ajunge în Moldova

© REUTERS / Spanish Emergency Military Unit (UME)/Reuters TVИзвержение вулкана на острове Ла Пальма
Извержение вулкана на острове Ла Пальма - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2021
Abonare
Ce șanse are norul toxic constituit în urma erupției vulcanului din La Palma să ajungă în Moldova, dar și cum ar putea dăuna sănătății oamenilor? Răspuns la aceste întrebări a oferit fostul ministrul al Apărării, ecologistul Vitalie Marinuța.
CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. Norul toxic constituit în urma erupției vulcanului din La Palma a ajuns deasupra României, iar unele particule și de-asupra Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ecologistul Vitalie Marinuță, în Studioul Sputnik Moldova.
Totuși, expertul consideră că, datorită distanței mari dintre Republica Moldova și La Palma, consecințele asupra țării noastre vor fi minime.

”Aceste impurități nu prea au șanse mari de a ajunge în cantități dezastruoase pentru noi, aici, în Republica Moldova”, a spus Marinuța.

Potrivit ecologistului, riscul poluării aerului în Moldova va persista în cazul în care va sufla vânt puternic spre țara noastră.
”Dacă curenții de aer vor fi puternici și vor sufla în direcția noastră, avem șanse reale să simțim și noi aerul din La Palma. Știm deja că el este prezent deasupra României. Sunt și unele particule și în Republica Moldova”, a afirmat ecologistul.
Spain: Devastation caused by Cumbre Vieja eruption visible in drone footage - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2021
Video
Spania: Dezastrul provocat de erupția vulcanului de pe insula La Palma
”Cu toate acestea, norul de cenușă, care este constituit de asupra La Palma, conține vapori de apă, gaz vulcanic, particule de magmă, dar și o cantitate mare de dioxid se sulf, care ar putea ajunge, în cazul în care vântul va sufla destul de puternic, și până aici, în Republica Moldova. Poluanții de bază a aerului sunt în mare parte dioxizii de azot, dioxizii de sulf și monoxidul de carbon”, a menționat expertul.
Conform calculelor preliminare ale Institutului Canarian de Vulcanologie, vulcanul din La Palma a emis între 6 mii și 9 mii de tone de dioxid de sulf pe zi.
”Aceste gaze sunt dizolvate inițial în magmă, se separă de magmă în timpul erupției și sunt eliberate în atmosferă la temperaturi și viteze foarte ridicate, fiind foarte dăunătoare pentru oameni. Unele gaze, precum dioxidul de carbon, pot scăpa prin diferite fisuri ale acestui vulcan și într-un final gazele evacuate în atmosferă pot provoca ploi acide, atunci când se întâlnesc la înălțimi foarte înalte cu temperaturi mai reci sau când sunt precipitații”, a spus Vitalie Marinuță.
Gazele, la oameni, pot declanșa dureri de cap, vărsături, sufocare, iritare a pielii. Cei mai afectați sunt bolnavii de astm, copiii, persoanele în etate și cele cu boli respiratorii cronice. De asemenea pot afectate culturile agricole.
Potrivit unui studiu efectuat în Moldova, în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană, nivelul de poluare a aerului în Republica Moldova este unul relativ scăzut, în comparație cu alte țări europene.
Извержение вулкана на острове Ла Пальма - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Galerie foto
Imagini dramatice: Cum arată insula La Palma, Spania, după ce un vulcan a erupt
Totodată, ecologistul a menționat că în țara noastră cei mai mari poluanți îi constituie mașinile vechi și centralele care lucrează pe cărbune, iar cele mai poluate regiuni sunt municipiul Chișinău, Tighina și Bălți.
”Avem un parc de autocamioane relativ vechi. Ele sunt poluanții de bază. Sigur, centralele care lucrează pe cărbune, care în special, în perioada sezonului de încălzire elimină foarte mulți poluanți”, a comunicat Vitalie Marinuța.
Vulcanul a erupt pentru prima dată după 50 de ani. Lava eruptă de vulcan a distrus 350 de clădiri și au fost evacuați aproape șese mii de persoane din cei 80 de mii de locuitori ai insulei.
Spain: Fires rage on La Palma island following volcanic eruption - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2021
Video
Spania: insula La Palma, cuprinsă de incendii din cauza erupției vulcanice
Fluxul de știri
0