Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Reintegrarea țării devine tot mai anevoioasă

© Photo : Miroslav RotariRâul Nistru
Râul Nistru - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2021
Abonare
Lipsa memoriei instituționale, dar și a politicienilor cu experiență în domeniul reintegrării țării face procesul tot mai anevoios.
CHIȘINĂU, 25 sept – Sputnik. Cu trecerea anilor, reintegrarea țării devine tot mai anevoioasă, iar unul din motive ar fi lipsa memoriei instituționale. Opinia a fost exprimată de fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexanru Flenchea în studioul Sputnik Moldova.
Alexandru Flenchea - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2021
Politică
Flenchea, despre motivul blocării negocierilor dintre Chisinău și Tiraspol
Potrivit acestuia, în timp se schimbă generațiile de politicieni, iar aceștia „nu au experiență profesională într-un stat integru”.

„Este o problemă de continuitate și memorie instituțională. Se schimbă generatiile de politicieni. Numai în ultimii zece ani s-au schimbat foarte multe, au avut loc transformări politice foarte serioase. Mai nou, în ultimii doi ani, la fel s-au schimbat foarte multe lucruri. Acum avem o generație nouă de politicieni, care nu au experiența profesională într-un stat integru. Acum 12 ani aveam negociatori, atât la Chișinău, cât și la Tiraspol, care au avut o viață profesională comună. Unii au lucrat în aceleași instituții sau chiar în același birou. Profesional, se cunoșteau foarte bine între ei. Cunoșteau foarte bine problemele, înțelegeau care a fost ruptura și cum s-a produs. Acum avem o generație de politicieni care nu pot și nu vor să explice propriilor alegători de ce merită să investim resurse pentru reintegrarea țării”, a explicat Alexandru Flenchea.

Fostul vicepremier a mai spus că unii din actualii politicieni nu conștientizează că procesul de reintegrare nu poate fi pus pe pauză. Acesta mai spune că procesul de reintegrare trebuie privit prin extinderea suveranității, a ordinii de drept și asigurarea drepturilor și libertășilor cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
Корнелиу Чуря - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2021
Analize și opinii
Cunoscut expert: Ce șanse are Sandu să soluționeze problema transnistreană
Fluxul de știri
0