Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Gavrilița: Continuăm negocieri pentru contractul vechi cu Gazprom

Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2021
Abonare
Premierul Natalia Gavrilița a declarat la ce etapă se află negocierile cu Gazprom și la ce să ne așteptăm în prag de iarnă.
CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Continuăm să negociem contractul cu Gazprom, iar cel mai important este să fie prelungite aceleași condiții aplicate anterior. Precizarea a fost făcută de prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, în studioul postului național de radio. Potrivit premierului, deocamdată, nu există nicio claritate în acest sens.

„În condițiile creșterii semnificative, uneori chiar de trei ori la prețurile la gaze pe plan internațional și această formulă, destul de avantajoasă de care beneficiem, oricum poate duce la o anumită creștere a prețurilor pentru Republica Moldova. Însă, durează până când această creștere este reflectată în tarifele pentru cetățeni”, a declarat Gavrilița.

Prim-ministrul a comentat și criticile opoziției potrivit cărora o lungă perioadă Guvernul nu a participat direct la negocierile cu partea rusă privind problema aprovizionării cu gaze. În context, aceasta a spus că există o procedură de urmat. Mai exact, discuțiile sunt între Guvern și MoldovaGaz, ulterior MoldovaGaz discută cu Gazprom pe baza poziției elaborate și de Guvern.
Șeful Gazprom Alexei Miller  - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Politică
Vicepremierul Andrei Spînu a discutat cu șeful Gazprom Alexei Miller
„Totodată, Guvernul discută direct, prin intermediul ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu. Discuții deja au existat și acestea continuă. În același timp există anumite lucruri care țin de strategia de negocieri, de anumite cutume. Nu e cazul ca de fiecare dată să anunțăm în public această strategie”, a mai spus premierul.
Alexandru Oleinic  - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Economie
Fost deputat: Guvernul trebuie să se implice în negocierile cu Gazprom
În concluzie, șeful executivului a asigurat că, în cazul unei creșteri a tarifului pentru gaze, autoritățile vor acorda asistență cetățenilor moldoveni cu diferite programe de compensare în timpul sezonului de încălzire. În context, aceasta a precizat că acele programe de compensare, cum ar fi ajutorul pentru perioada rece a anului, și care ar putea fi majorate. Mai mult, aceasta a precizat că se discută pentru a implementa și alte programe care ar ajuta consumatorul vulnerabil la aceste creșteri.
Fluxul de știri
0