Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Fost deputat: Guvernul trebuie să se implice în negocierile cu Gazprom

© Sputnik / Rodion ProcaAlexandru Oleinic
Alexandru Oleinic  - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Abonare
Fostul deputat independent Alexandru Oleinic a vorbit în emisie la Radio Sputnik Moldova despre formatul în care ar trebui să se desfășoare negocierile cu Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova.
CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Alexandru Oleinic susține că Guvernul Gavrilița ar trebui să participe în mod obligatoriu la negocierile cu Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor.
„Sunt convins absolut că în primul rând Guvernul trebuie să fie interesat ca negocierile cu Gazprom să fie eficiente, pentru că noi toți suntem consumatori de gaze. Adică noi ca și consumatori trebuie să suportăm toate cheltuielile, iar Guvernul, care e responsabil de economia națională, nu are dorință să se implice într-un proces atât de serios?
Noi doar știm că în Rusia problemele nu le hotărăște Gazpromul pe dimensiunea economică, de piață. În Rusia problemele se hotărăsc la nivel politic. Fără doar și poate Guvernul trebuie să se implice cât mai repede și cât mai serios în soluționarea problemei date”, a declarat fostul deputat independent Alexandru Oleinic.
„Chiar dacă legea nu-i interzice Cabinetului de Miniștri să fie parte a procesul de negociere, Guvernul nu va interveni, ci va aștepta aranjamentul pe care îl va obține „Moldovagaz”, a declarat Sandu.ntanților Guvernului Moldovei.
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a făcut o asemenea declarație, menționând că fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Grosu a menționat că în cazul dat, negocierile trebuie să le poarte conducerea „Moldovagaz”, deoarece aceasta este atribuția lor.
„Acum lăsăm compania responsabilă (Moldovagaz - n.red.) să poarte la modul practic negocieri. Sigur că noi suntem, Executivul este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cunoaște despre tot procesul. O să discutăm foarte atent, o să încercăm să obținem un preț cât mai bun, dar pentru asta fiecare trebuie să-și facă meseria sa. Colegii mei, domnul ministru al Infrastructurii cunoaște în detaliu, este în contact permanent cu „Moldovagaz”, cu directorul general, domnul Ceban, și în momentul în care o să avem un răspuns sau negocierile se vor apropia de final, o să venim cu anunțul”, a precizat Grosu.
Ulterior însă președintele „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat pentru Sputnik Moldova că Guvernul țării noastre s-a implicat activ în discuțiile cu „Gazprom” pentru a negocia prețul la gaze naturale.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 18.09.2021
Moldova și Rusia
De ce Maia Sandu nu vrea să participe la negocierile cu Gazprom - opinie
„Prețul oricum va crește având în vedere situația pe plan internațional, dar prețul pentru Republica Moldova va fi negociat inclusiv cu implicarea Guvernului", a declarat Vadim Ceban pentru Sputnik Moldova.
Menționăm că contractul pentru furnizarea gazelor naturale către Moldova între concernul rus „Gazprom” și compania „MoldovaGaz” expiră la 30 septembrie 2021. „Moldovagaz” activează în prezent în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Este de precizat și faptul că prețul gazului în Europa a înregistrat un nou record, ajungând pentru prima dată în istorie la nivelul de 950 de dolari pentru o mie de metri cubi, potrivit ultimelor date de tranzacționare ICE Futures.
Fluxul de știri
0