Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

În cel mult doi ani, Moldova riscă să piardă piața de mere din Rusia - Slusari

© Sputnik / Miroslav RotariMarket
Market - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Abonare
Exportul de mere din Republica Moldova către Rusia ar putea fi lovit dur. De această părere este fostul deputat al Platformei ”DA”, Alexandru Slusari.
CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. În cel mult doi ani, Moldova riscă să piardă piața de mere din Federația Rusă. Opinia a fost exprimată în Studioul Sputnik Moldova de către fostul deputat al Platformei ”DA”, Alexandru Slusari.
”Consider că, cel puțin în agricultură, la fructe, mai ales la mere, statul trebuie să conștientizeze că, în foarte scurt timp, pe noi ne așteaptă explozia negativă în raport cu Federația Rusă cu exportul merelor pe piață”, a spus Slusari.
Potrivit politicianului, fenomenul este strâns legat de programul național al Rusiei de substituire a importurilor pe fiecare ramură, fără a mai recurge la import.
”Foarte multe livezi autohtone sunt plantate acolo. Până la anul nou, economic, va fi foarte greu să pătrunzi pe piața Federației Ruse. Ei au propriile mere”, a menționat Alexandru Slusari.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Moldova și Rusia
Avertisment dur: Republica Moldova riscă să piardă piața Federației Ruse
Totodată, politicianul a mai menționat că un alt factor care ar putea stagna exportul de mere moldovenești pe piața din Rusia este concurența mare din partea Iranului.
”Iranul foarte rapid crește importurile de fructe în Federația Rusă”, a spus politicianul.
Alexandru Slusari a subliniat că Republica Moldova are maxim doi ani pentru redirecționarea mai multor exporturi în alte țări. O altă soluție ar fi programa de industrializare la scară mică.
”Să avem nu 3, 4 întreprinderi gigantice de procesare, dar în fiecare raion să creăm 3, 4 întreprinderi mici, compacte, moderne de procesare a fructelor, unde producătorii agricoli să fie acționari”, a punctat politicianul.
Fluxul de știri
0