Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Reguli stricte în biserici: Cum se vor desfășura slujbele religioase

© Sputnik / Miroslav RotariIcoane făcătoare de minuni
Icoane făcătoare de minuni - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Abonare
Evitarea sărutării obiectelor de cult și organizării pelerinajelor - acestea sunt noile restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică.
CHIȘINĂU, 23 sept - Sputnik. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a stabilit un set de reguli pentru desfășurarea activității cultelor religioase.
Potrivit hotărârii aprobate pe 22 septembrie, slujbele religioase în incinta bisericilor se vor organiza cu un număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată о suprafață de minimum patru metri pătrați pentru fiecare om și о distanță fizică de un metru pentru slujitorii bisericii. Dacă condițiile meteo vor permite, liturghiile religioase ar urma să se organizeze în aer liber cu menținerea distanței fizice de un metru între persoane.
Militari pe o stradă din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Coronavirus
Moldova: Hotărârea CNESP nr. 62 - noi RESTRICȚII din 1 octombrie - TEXT INTEGRAL
Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata aflării în interiorul lăcaşului de cult. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. Lăcașele trebuie să fie dotate, la intrare, cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool, iar fiecare persoană este obligată să îşi dezinfecteze mâinile. Totodată, va trebui să fie plasat la loc vizibil informații privind regulile epidemiologice, iar slujitorii de cult vor monitoriza respectarea de către enoriași a regulilor stabilite. În caz de depistare a unor simptome specifice infecției respiratorii acute, persoana nu este admisă la oficierea slujbelor, se autoizolează și informează medicul de familie. Toate lăcașele vor dezinfecta periodic, o dată la 3-4 ore, obiectele de contact frecvent - mânerele uşilor, balustradele, scaunele etc.

Este interzis evitarea contactului şi a sărutării obiectelor de cult. Totodată, nu este admis nici consumul produselor alimentare, inclusiv a oferirii acestora, în incinta lăcaşului de cult.

În lăcașe, credincioșii şi slujitorii de cult se vor saluta exclusiv prin plecarea capului şi închinăciune, iar îmbrăţişările sunt interzise. Binecuvântarea se va oferi de la o distanţă de cel puţin un metru.
Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică îndeamnă persoanele din grupurile de risc, cele vârstnice și cu boli cronice, să evite locurile aglomerate și să facă rugăciunea de acasă. De asemenea slujitorilor cultelor le este recomandată evitarea organizării pelerinajelor.
Sală de Fitness - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Coronavirus
Noile restricții care vizează sălile de fitness
Amintim că membrii CNESP s-au adunat joi în ședință și au anunțat noi restricții. Multe din ele sunt diferite în dependență de ce prag de alertă se află localitatea. Săptămânal, Agenția Națională pentru Sănătate Publică va trebui să anunțe care sunt pragurile de alertă stabilite în fiecare localitate, iar Comisiile teritoriale vor trebui să adapteze măsurile restrictive în funcție de pragul stabilit de epidemiologi.

Cum se stabilește pragul de alertă:

Prag de alertă verde - mai puțin de 50 la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă galben - între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă portocaliu - între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă roșu - 250 de cazuri sau mai mult la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile.
Nuntă - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Societate
Nunți și cumetrii cu invitați puțini - ce a decis Comisia pentru Sănătate Publică
Fluxul de știri
0