Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații au votat în lectura a doua amendarea Constituției: Ce s-a schimbat

© Sputnik / Rodion ProcaConstituția Republicii Moldova
Constituția Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Abonare
Deputații au votat astăzi amendarea Constituției în ceea ce privește termenul de numire a judecătorilor în funcție, selectarea judecătorilor CSJ și precizarea rolului CSM în sistemul judecătoresc.
CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Cu votul a 86 de deputați, Parlamentul a amendat Constituția țării. Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură și vizează termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție, precum și concretizarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, a componenței și competențelor acestuia.
Astfel, s-a decis excluderea termenul inițial de cinci ani la numirea judecătorilor, aceștia fiind numiți în funcție de către președintele țării la propunerea CSM, până la atingerea plafonului de vârstă.
Președintele va putea respinge doar o singură dată candidatura propusă de către Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, potrivit amendamentelor aprobate, judecătorii vor beneficia exclusiv de imunitate funcțională, care nu se referă la cazurile comiterii actelor de trafic de influență sau luare de mită. Astfel, judecătorii vor putea fi trași la răspundere pentru încălcarea legii.
Judecătorii cărora nu le va expira termenul inițial de numire în funcție până la intrarea în vigoare a legii, se vor considera deja numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.
Ședința #LIVE a Parlamentului Moldovei din 23 septembrie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Video
LIVE: Parlamentul s-a convocat în ședință - proiecte importante pe ordinea de zi
Totodată, proiectul votat de deputați prevede ca judecătorii Curții Supreme de Justiție să fie numiți în funcție de președintele Republicii Moldova la propunerea CSM, Parlamentul fiind exclus din acest proces.
În proiect se mai menționează că rolul Consiliului Superior al Magistraturii este garantul independenței autorității judecătorești. Totodată, șase membri ai CSM vor fi aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor, iar șase vor fi „persoane care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală, cu experiență în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, care nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și nu sunt afiliate politic”. Aceștia vor fi aleși pentru un mandat de șase ani, fără a putea deține două mandate.
Proiectul de lege a fost propus de către Guvernul Chicu, dar actualul guvern susține că inițiativa este bună și merită să fie susținută de majoritatea constituțională a Parlamentului.
Fluxul de știri
0