Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Încă o lege votată de fostul Parlament a fost declarată neconstituțională

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд Молдавии
Конституционный суд Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Abonare
Magistrații Curții Constituționale au decis că Legea ce prevedea modificări în activitatea Autorității Naționale de Integritate, votată de fosta majoritate parlamentară, este neconstituțională.
CHIȘINĂU, 21 sept - Sputnik. Judecătorii Înaltei Curți s-au întrunit astăzi într-o ședință pentru a examina constituționalitatea unei legi votate de către fosta majoritate parlamentară în data de 16 decembrie 2020. Legea prevedea modificări în activitatea Autorității Naționale de Integritate și anume reducerea de la trei ani la un an a termenului în care poate fi efectuat controlul de avere și interese personale a funcționarilor și demnitarilor.
Potrivit președintelui Curții, legea a fost votată în două lecturi la o diferență de doar un minut, fără a se face dezbateri la votarea în cea de-a doua lectură.
„Curtea a declarat neconstituțională legea nr. 244 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative. S-a constatat că legea era contrară articolelor 1 aliniat 3, 20, 74 aliniat 1 și 124 din Constituție”, a declarat președintele Curții Constituționale Domnica Manole.
Legea votată în data de 16 decembrie mai prevedea ca începerea urmăririi penale pentru anumite categorii de infracțiuni, cum ar fi îmbogățirea ilicită, să depindă de existența unui act pronunțat de ANI privind constatarea încălcării legislației. Totodată, legea urma să aibă efecte și asupra controalelor deja începute la acel moment de către ANI.
Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Societate
Stoianoglo s-a adresat la Curtea Constituțională: Care este motivul
Curtea Constituțională a fost sesizată atunci de către fostul deputat PAS Sergiu Litvinenco. Totodată, Litvinenco a solicitat să fie suspendată acțiunea legii, menționând că există riscul ca odată cu intrarea ei în vigoare să fie încetate toate dosarele aflate în gestiunea ANI. Astfel, în data de 21 decembrie 2020, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea legii votate.
Fluxul de știri
0