Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Exercițiile ucraineano-americane Rapid Trident 2021 riscă să destabilizeze Europa

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaRapid Trident
Rapid Trident - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Abonare
Washingtonul și Kievul se pregătesc de operațiuni de coaliție împotriva “statului agresor” – cu trageri, aterizarea trupelor de desant aerian și atacuri cu drone pe poligonul Iavoriv.
Exercițiile multinaționale Rapid Trident se desfășoară cu participarea a șase mii de militari ai forțelor armate ucrainene, Pentagonului și un șir de state NATO. “Reacția” ucraineano-americană la exercițiile strategice ale Rusiei și Belarusului “Vest 2021” nu pare a fi convingătoare. Scenariul provocator al manevrelor Rapid Trident 2021 riscă să destabilizeze, mai întâi de toate, statele europene vecine și chiar Ucraina, care poate repeta soarta Afganistanului distrus de război.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2021
Rusia
Ministrul rus de Externe despre imixtiunea SUA în alegerile din Rusia: Sunt date serioase
Pe 20 septembrie pe teritoriul regiunii Lvov au demarat exercițiile ucraineano-americane Rapid Trident 2021, care “în premieră istorică” se desfășoară cu “trageri reale” ale batalioanelor multinaționale din 15 state.
Este planificat un desant comun al soldaților ucraineni și american din avioanele militare de transportare C-130 ale forțelor aeriene ale SUA.
Și implicarea dronelor operativ-tactice, care vor fi ridicate în aer de pe teritoriul Poloniei, vor traversa frontiera de stat și vor îndeplini sarcini în Ucraina. Manevrele vor dura 12 zile și se vor încheia pe 1 octombrie.
Șase mii de participanți reprezintă doar componența unei brigăzi, astfel de forțe sunt inutile pe teatrul de operațiuni militare din Europa. Cu toate acestea, desantul aerian, misiunile transfrontaliere ale dronelor de asalt NATO demonstrează caracterul ofensiv al operațiunii și esența agresivă a Rapid Trident 2021. Desigur, Rusia și Belarus vor lua în considerare acest fapt, adoptând măsuri compensatorii.
Jocurile militare ucraineano-americane pe poligonul Iavoriv sunt tratate de Kiev ca niște pași spre aderare la NATO. Numărul participanților străini la exerciții anuale Rapid Trident crește treptat (în 2020 a depășit patru mii de militari). Conducerea ucraineană admite scenariul unui conflict militar în Europa de Est, cu implicarea “forțelor multinaționale ale NATO”, sub auspiciile Washingtonului. Probabil, Kievul crede cu sfințenie în cel de-al doilea război al Crimeii, fără a lua în considerație realitățile contemporane și noile tipuri de arme.
Teritoriul ucrainean este utilizat pentru “prezența avansată” a trupelor străine în apropierea frontierelor rusești. Totodată, partenerii occidentali nu se grăbesc să contureze cel puțin niște termeni aproximativ ai aderării Ucrainei la NATO. În realitate, țara se transformă într-o zonă a colonizării și intervenției militare a SUA.

Bucuriile și speranțele coloniale

Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei a verificat capacitatea de luptă a brigăzii mecanizate, unitățile Gărzii Naționale, Serviciului de Grăniceri, și-a consolidat sistemul de apărare antiaeriană “în direcția nordică”.

Unitățile trupelor radiotehnice și antiaeriene s-au deplasat pe pozițiile de luptă din regiunea Cernighiv, învecinată cu regiunile Breansk (Rusia) și Gomel (Belarus). Serviciul de Securitate și MAI ale Ucrainei au efectuat exerciții de neutralizare a “grupurilor diversioniste ale inamicului” în regiunile Cernighiv și Sumî, în proximitate cu frontiera rusă

Presa ucraineană comentează cu entuziasm exersarea traversării frontierei de către unitățile NATO (Drang nach Osten), primele trageri reale ale batalioanelor multinaționale (nu e clar cu ce se ocupau în trecut partenerii), despre desantul comun americano-britano-ucrainean și apropiata evaluare a unităților armatei ucrainene de către Alianță (grupul tactic de Operațiuni Speciale, companiile de protecție radioactivă, chimică și biologică). Să ne imaginăm nu atât nivelul de pregătire, cât nivelul de servilitate a trupelor ucrainene, care susțin examene în fața “evaluatorilor NATO”, cei care recent au primit un șut în fund din partea talibanilor, au suferit cea mai rușinoasă înfrângere militară în Afganistan.
Între timp, o continuare a exercițiilor Rapid Trident 2021 în Ucraina vor deveni (22-30 septembrie) manevrele “Eforturile Conjugate 2021”, cu participarea Forțelor Armate Ucrainene și din 11 state ale NATO – în total 12 mii de militari (preponderent ucraineni), 85 de tancuri și 50 de sisteme de artilerie grea, precum și aviația militară a Canadei, României, Slovaciei. Spre comparație – exercițiile ruso-belaruse strategice Vest 2021 s-au desfășurat pe 16 poligoane militare, cu implicarea a 200 de mii de militari și 1500 de unități de tehnică militară. Cu toate acestea, strategii de la Washington și Bruxelles calculează și planifică evoluția conflictelor în viitor, cu câțiva ani înainte.
Ceremonia de deschidere a exercițiilor „Vest 2021” - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2021
Rusia
Exercițiile „Vest-2021” au început în Rusia și Belarus
Invocând falsul pretext al “intensificării activităților militare ale Rusiei” și sporirea impredictibilității ei, americanii furnizează armatei ucrainene sistemele antitac Javelin, puști cu lunetă de mare calibru, tehnică militară. Loturi mici de arme vechi. SUA sunt gata să aloce pe an 60 de milioane de dolari pentru armata ucraineană. E o sumă suficientă pentru a “aprinde” conflictul din Donbas, dar puțin pentru o construcție militară reală – în clasamentul mondial al puterii militare Ucraina ocupă locul 25, afându-se între Vietnam și Thailanda. Armata ucraineană este necesară Occidentului pentru a menține o tensiune militară permanentă la frontierele Rusiei – fără un război de proporții, pentru a exclude orice evadare a Kievului de sub controlul Washingtonului.

Standardele NATO

Într-un interviu recent, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională a Ucrainei, Aleksei Danilov, a îndemnat partenerii occidentali să întreprindă “acțiuni active” pe frontul antirusesc, declarând, că armata ucraineană este în stare să curățe teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk, precum și Crimeea de populația locală – milioane de cetățeni ruși.
Sunt niște îndemnuri și scenarii extrem de periculoase pentru Europa. Reacția Rusiei la astfel de aventuri va fi destul de previzibilă. În cazul unui conflict militar real cu “un stat agresor”, armata ucraineană va fi înfrântă foarte rapid, iar “partenerii” nu-i vor ajuta cu nimic (pentru că se află în vizorul sistemelor rusești de rachetă). Unitățile armatei ucrainene vor da bir cu fugiții până la Canalul Mânecii (cei care vor fi norocoși). Exercițiile comune ale NATO în Ucraina, salturile cu parașuta, sistemele scumpe Javelin și bărcile gonflabile pentru trupele speciale ale armatei ucrainene sunt precum slana în capcană.

În anul 2019 Rada Supremă a consfințit în constituție vectorul țării spre NATO, iar Ucraina a devenit cel de-al șaselea stat-partener al Alianței, cu capacități extinse

Cu toate acestea direcția pro-occidentală și standardele NATO nu reprezintă deloc o garanție a unor succese în politica externă și a victoriilor militare. În calea sa lungă spre Alianță, Georgia, spre exemplu, a pierdut mai mult decât a obținut. Cei înțelepți învață din greșeșile altora, restul dansează pe greble – cu un “trident rapid” în mână.
După lovitura de stat din 2014, Ucraina a obținut deschis și pe ascuns mai multe arme din și miliarde de dolari din partea partenerilor străini pentru “consolidarea armatei naționale”. Cu toate acestea “mana cerească” a trecut de Ucraina în tranzit, armele occidentale anjungând în mâinele noilor proprietari din statele Asiei și Africii – conform vechilor scheme de vânzare a arsenalelor sovietice.
Deznădejdea totală în domeniul construcției militare este agravată de planurile curajoase ale Kievului de “readucere a Crimeei” și alte idei aberante în sfera politicii externe.
Fluxul de știri
0