Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scandal la alegerile din Găgăuzia: transport organizat și conflicte între localnici

© Sputnik / Maxim TopalAlegeri în Găgăuzia
Alegeri în Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 19.09.2021
Abonare
Procesul de vot pentru deputații Adunării Populare din Găgăuzia a început cu scandal.
COMRAT, 19 sept. - Sputnik, Maxim Topal. Pentru alegerile în Adunarea Populară a Găgăuziei au fost deschise 66 de secții de votare. Potrivit Comisiei Electorale Centrale a autonomiei, toate secțiile de votare și-au început activitatea la ora 07.00.

"Potrivit informațiilor de la ora 07.15, toate secțiile de votare erau deschise la timp", a spus Iana Covalenco, președintele CEC din Găgăuzia.

Cu toate acestea, în această dimineață au existat unele incidente. Alegerile din satul Bugeac au început cu un scandal. Acolo s-a înregistrat transportarea în masă organizată a alegătorilor care aveau permis de ședere temporar la una și aceeași adresă. Toate persoanele erau înregistrate la pe strada Pavlova nr. 5.
Гагаузия - Sputnik Moldova, 1920, 19.09.2021
Politică
Astăzi au loc alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei

„În clădirea cu mai multe etaje locuiește o singură familie, toate celelalte apartamente sunt goale. „Locuitorii” lor din Bugeac nu au trăit și nu vor trăi niciodată acolo, dar au venit la votare”, a declarat Vladimir Kîssa, președintele Adunării Populare.

Vladimir Kîssa l-a acuzat pe concurentul său electoral Alexander Kendigelian că ar fi organizat transportul pentru alegători. În această dimineață, politicienii au ridicat vocea unul la altul și s-au acuzat de corupție.
© Sputnik / Maxim TopalAlegeri în Găgăuzia
Выборы в Гагаузии - Sputnik Moldova, 1920, 19.09.2021
Alegeri în Găgăuzia
Dis de dimineață, locuitorii satului s-au adunat în fața secției de votare și i-au huiduit pe alegătorii care locuiesc în satele din vecinătate. După care a urmat o confruntare între ei.
„Am cumpărat un apartament aici.
- La ce adresă?
- Pe strada Victoriei.
- Frumos, dar nu există o astfel de stradă în Bugeac."

"Mergeți și votați la secțiile voastre de votare. Cu ce ​​drept vreți să alegeți un deputat pentru noi?"

Au fost și persoane care au încercat să-i convingă pe localnici fie că au o adresă în sat, fie că intenționează să locuiască acolo. Însă aceste persoane au refuzat să arate jurnaliștilor viza lor de reședință.
Tatiana Chiciuc, șefa secției de votare unde a avut loc scandalul, susține că anterior la această secție niciodată nu a avut atât de mulți alegători.
"Este pentru prima dată când avem așa ceva", a spus președintele Biroului Electoral.
Locuitorii autonomiei își aleg deputații pentru următorii patru ani în 35 de circumscripții uninominale, câte un deputat pentru fiecare. Pentru validarea alegerilor în fiecare dintre circumscripții este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegători.
După cum a raportat anterior Comisia Electorală din Găgăuzia, au fost tipărite 115 350 de buletine de vot pentru primul tur al alegerilor - acest număr include și 1% din buletinele de vot sub formă de rezervă.
Alegerile deputaților în Adunarea Populară a Găgăuziei se desfășoară în 35 de circumscripții uninominale.
Conform datelor oficiale, prezența la ora 10:00 în Găgăuzia a fost de 3,6% - 4 051 de alegători au venit la urnele de vot.
© Sputnik / Maxim TopalAlegeri în Găgăuzia
Выборы в Гагаузии - Sputnik Moldova, 1920, 19.09.2021
Alegeri în Găgăuzia
Pentru scrutinul din 19 septembrie 2021 Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a înregistrat 123 de candidați: 23 desemnați de două formațiuni politice și 100 de independenți, alți doi pretendenți s-au retras din cursă.
Candidații pot fi desemnați de partide politice și blocuri electorale – câte unul în fiecare circumscripție, precum și de cetățeni care își înaintează propria candidatură sau grupuri de inițiativă care susțin candidați independenți.
Comisia Electorală Centrală a acreditat aproape 80 de observatori naționali și 50 de observatori internaționali, în vederea monitorizării alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei.
Secțiile de votare din Găgăuzia se vor închide la ora 21.00.
© Sputnik / Maxim TopalAlegeri în Găgăuzia
Выборы в Гагаузии - Sputnik Moldova, 1920, 19.09.2021
Alegeri în Găgăuzia
Fluxul de știri
0